Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Laki ympäristönsuojelulain muuttamisesta 586/2001

Tällä lainmuutoksella kumotaan ympäristönsuojelulain (86/2000) 17 §:n 2 momentti ja muutetaan 22 §:n 2 momentti, 87 § ja 116 §:n 2 momentin 3 kohta, sekä lisätään 20 §:ään uusi 3 momentti ja lakiin uusi 108 a §. Muutokset liittyvät EU:n ns. otsoniasetuksen 2037/2000 muutoksiin. Asetuksella rajoitetaan ja säännellään otsonikerrosta heikentävien aineiden (mm. halonit ja freonit) käyttöä. Kumotussa ympäristönsuojelulain 17 §:n 2 momentissa ympäristöministeriöllä on ollut toimivalta kumotun otsonikerrosta tuhoavien aineiden käyttöä koskevien poikkeuslupien myöntämiseen. Tällainen poikkeamismahdollisuus on poistettu kokonaan otsoniasetuksella, ja siksi vastaava muutos tehdään myös YSL:iin. Ympäristöministeriö ei siten toimi enää yksittäisiä lupa-asioita käsittelevänä viranomaisena.

Muutokset ovat tulleet voimaan 5. heinäkuuta 2001.

20 §

Valtion viranomaiset

------------------

Suomen ympäristökeskus toimii otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2037/2000 mukaisena toimivaltaisena viranomaisena.

Lain 20 §:ään lisättiin uusi 3 momentti, jonka mukaan Suomen ympäristökeskus määriteltäisiin siksi viranomaiseksi, jolle kuuluisivat muun muassa otsoniasetuksen mukaisten CFC-yhdisteiden käyttölupien myöntäminen ja hyväksynnän antaminen sekä eräät valvontatehtävät. Suomen ympäristökeskus on käytännössä toiminut jo vuosia näissä tehtävissä, mutta pykälän muutoksella on ollut tarkoitus selkeyttää noudatettua käytäntöä.

22 §

Valvontaviranomaiset

------------------

Työsuojeluviranomaiset, terveydensuojeluviranomaiset ja tuoteturvallisuuslaissa tarkoitetut valvontaviranomaiset valvovat 13 §:n 1 momentin 2 kohdassa ja 108 a §:n 3 momentissa tarkoitetun valtioneuvoston asetuksen noudattamista siinä tarkemmin säädettävällä tavalla.

Lain 22 §:n 2 momenttiin lisättiin valvontaviranomaiseksi myös tuoteturvallisuuslaissa (914/1986) tarkoitetut valvontaviranomaiset. Esimerkiksi Kuluttajavirasto, lääninhallitukset sekä tuoteturvallisuuslaissa tarkoitetut kunnan valvontaviranomaiset voivat valvoa osaltaan laitteita, joissa käytetään otsonikerrosta heikentäviä aineita. Säännös on tarpeen, jotta tuoteturvallisuusviranomaiset voisivat valvoa valtioneuvoston asetusta, jolla pannaan täytäntöön ulkona käytettävien laitteiden melupäästöjen ympäristöön koskeva jäsenvaltioiden lain- säädännön lähentämisestä annettu direktiivi 2000/14/EY. Valvontatehtävät merkitsevät käytännössä lähinnä kylmä- ja ilmastointilaitteiden huollon valvontaa.

87 §

Aineita, valmisteita, tuotteita, laitteita ja koneita koskeva kielto- tai velvoittamispäätös

Jos 13 §:n 1 momentin 2 kohdan tai 15 §:n nojalla annettua valtioneuvoston asetusta on rikottu, ympäristöministeriö voi:

1) kieltää valmistajaa, maahantuojaa tai muuta markkinoille luovuttajaa taikka laitteen huoltajaa tai aineen käsittelijää jatkamasta toimintaansa;

2) kieltää säännösten vastaisen aineen, valmisteen, tuotteen, laitteen tai koneen käytön, valmistuksen, kaupan pitämisen, myynnin tai muun luovuttamisen;

3) velvoittaa rikkojan saattamaan aineen, valmisteen, tuotteen, laitteen tai koneen säännösten mukaiseksi tai muutoin täyttämään velvollisuutensa;

4) velvoittaa rikkoja toimittamaan aine, valmiste, tuote, laite tai kone taikka osa siitä asianmukaisesti käsiteltäväksi jätteenä.

Jos 1 momentissa tarkoitettu aine, valmiste, tuote, laite tai kone on luovutettu markkinoille, ministeriö voi velvoittaa asetuksen vastaisesti menetelleen poistamaan sen markkinoilta ja toimimaan 1 momentissa säädetyllä tavalla.

Suomen ympäristökeskus päättää 1 ja 2 momentissa tarkoitetusta kiellosta tai velvoittamisesta, kun rikkomus koskee otsonikerrosta heikentävistä aineista annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta, 108 a §:n mukaista velvoitetta taikka 15 §:n nojalla otsonikerroksen suojaamiseksi annettua tai 108 a §:n nojalla annettua valtioneuvoston asetusta. Kiellon käyttää säännösten vastaista yksittäistä laitetta tai huoltovelvollisuuden täyttämistä koskevan velvoitteen antaa kuitenkin 22 §:n 1 momentissa tarkoitettu valvontaviranomainen.

Pykälään tehdyt muutokset liittyvät myös otsonidirektiiviin. Säännös oikeuttaa valvontaviranomaiset käyttämään tarvittaessa pakkokeinoja säännösten vastaisten laitteiden tai aineiden käytön tai muun toiminnan lakkauttamiseksi. Pykälän 1 momentin 1 kohtaan lisättiin ”laitteiden huoltajat ja aineiden käsittelijät”, jolloin esimerkiksi ilman hyväksyttävää koulutusta toimivan laitteen huoltajan toiminta voidaan kieltää. Pykälän 1 momentin 2 kohtaan lisättäisiin käyttö, jonka jälkeen myös valvottavia tuotteita koskevan laitteiston käyttö voitaisiin kieltää. Pykälän 1 momentin 3 kohtaan lisättiin mahdollisuus velvoittaa muunkin kuin kohdassa erikseen mainitun velvollisuuden täyttämiseen. Tarvittaessa tällöin voidaan määrätä esimerkiksi laite tarkastettavaksi.

Pykälään lisättiin myös uusi 3 momentti, jonka mukaan otsonikerrosta heikentävien aineiden sääntelyn valvonta keskitetään Suomen ympäristökeskukselle vastaavasti kuin toimivaltaisen viranomaisen tehtävät. Siltä osin kuin kyse olisi vain yksittäisen laitteen käytön kieltämisestä määräyksen voi antaa kuitenkin alueellinen ympäristökeskus tai kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Vastaavasti laitteen vuosittaisen huollon laiminlyönnin oikaisua koskevan määräyksen antaisi AYK tai kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

108 a §

Otsonikerrosta heikentävien aineiden päästöjen ehkäisemistä koskevat erityiset säännökset

Otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen mukaisia kylmäaineita tai liuottimia sisältävien laitteiden tai niitä sisältävien sammutus- ja torjuntalaitteiden huoltotoimintaa suorittavalla, niissä käytettyjen aineiden käsittelijällä sekä jätehuoltoa suorittavalla tulee olla aineiden päästöjen ehkäisemisen kannalta riittävä pätevyys.

Huoltotoimintaa tai aineiden käsittelyä harjoittavan toiminnanharjoittajan on nimettävä vastuuhenkilö, jonka tulee olla asianomaisen toiminnanharjoittajan pääasiallisessa palveluksessa. Toiminnanharjoittajalla tulee olla lisäksi asianmukaisen huoltotyön edellyttämät laitteet ja välineet. Toiminnanharjoittajan on tehtävä valvontaa varten ilmoitus turvatekniikan keskukselle vastuuhenkilön pätevyydestä sekä toiminnan luonteesta ja työvälineistä.

Valtioneuvoston asetuksella säädetään:

1) edellä tarkoitetun vastuuhenkilön koulutukseen ja kokemukseen perustuvasta pätevyysvaatimuksesta sekä huoltoa tekevien työntekijöiden pätevyysvaatimuksesta;

2) 2 momentissa tarkoitetun ilmoituksen sisällöstä ja ilmoitusmenettelystä;

3) huoltotoiminnassa ja jätehuollossa tarvittavista laitteista ja välineistä;

4) tässä pykälässä tarkoitettujen laitteiden ja huoltotoiminnan valvonnasta.

Mitä edellä tässä pykälässä säädetään, sovelletaan myös muita kuin otsonikerrosta heikentäviä fluorihiilivetyjä sisältävien laitteiden huoltoon ja jätehuoltoon. Asetuksella voidaan lisäksi säätää fluorihiilivedyn talteenottovelvoitteesta.

Lakiin lisättiin uusi 108 a §, joka koskee otsonikerrosta heikentäviä aineita sisältävien laitteiden huoltotoimintaa ja jätehuoltoa harjoittavan pätevyysvaatimuksia. Pätevyydestä säädetään myöhemmin tarkemmin valtioneuvoston asetuksella. Pätevyys edellyttää koulutusta, jonka laajuus riippuisi henkilön käytännön kokemuksesta ja pätevyyden osoittamiseen voisi liittyä näyttökoe. Pykälän 2 momentin mukaan huoltotoimintaa tai aineiden käsittelyä harjoittavan toiminnanharjoittajan tulisi nimetä liikkeessä toimiva vastuuhenkilö, jolla tulisi mainittu momentissa tarkoitettu pätevyys. Muut laitteita ja aineita käsittelevät henkilöt toimisivat vastuuhenkilön valvonnassa. Nimetyn henkilön tulisi olla toimintaa harjoittavan pääasiallisessa palveluksessa. Toiminnanharjoittajalla on oltava myös toiminnan edellyttämä riittävä kalusto. Tämän lisäksi toiminnanharjoittajan tulisi tehdä toiminnastaan ilmoitus turvatekniikan keskukselle, joka rekisteröi toiminnanharjoittajat. Vastaavan tapainen valvontajärjestely koskee esimerkiksi pelastustoimen laitteiden huoltajia pelastustoimen laitteiden teknisistä vaatimuksista ja tuotteiden paloturvallisuudesta annetun lain (562/1999) mukaan.

Otsoniasetuksessa edellytetään, että kiinteä kylmälaite tulee tarkistaa vuosittain, jos se sisältää yli 3 kiloa kylmäaineita. Asetuksella säädetään myöhemmin velvollisuudesta pitää huoltokirjaa tällaisesta laitteesta ja huoltokirjan esillä pitämisestä. Edellä mainittuja vaatimuksia sovellettaisiin myös laitteiden huoltoon ja jätehuoltoon, jos niissä olisi muita kuin otsonikerrosta heikentäviä fluorihiilivety-yhdisteitä. Kaikki fluorihiilivedyt on määritelty CFC-yhdisteiden ja HCFC-yhdisteiden tapaan ongelmajätteiksi ja myös CFC- yhdisteitä, HCFC-yhdisteitä ja HFC-yhdisteitä sisältävät käytöstä poistetut laitteet on määritelty ongelmajätteiksi. Fluorihiilivety-yhdisteitä ei siten saa päästää ympäristöön, vaan ne tulee käsitellä ongelmajätteiden tapaan.

116 §

Rangaistussäännökset

------------------

Joka muulla kuin 1 momentissa tarkoitetulla tavalla tahallaan tai huolimattomuudesta

------------------

3) laiminlyö otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen mukaisen velvollisuutensa taikka toimii 108 a §:n tai sen nojalla annetun asetuksen vastaisesti, tai

------------------

on tuomittava, jollei teosta ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta, ympäristönsuojelulain rikkomisesta sakkoon.

------------------

----

Tämä laki tulee voimaan 5 päivänä heinäkuuta 2001.

Tämän lain 108 a §:n 1 ja 2 momentin mukaiset velvoitteet tulevat voimaan vuoden 2002 alusta.

Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimiin.

Ympäristönsuojelulain 116 §:ään lisättiin viittaus EU:n otsoniasetukseen. Muutoksen myötä myös otsoniasetuksen määräysten rikkomisesta voidaan tuomita sakkorangaistukseen.

Muutokset tulivat voimaan 5.7.2001 lukuun ottamatta 108 a §:ään tehtyjä muutoksia, jotka koskevat huolto- ja korjausliikkeitä koskevia pätevyysvaatimuksia. Näitä ryhdytään soveltamaan vasta vuoden 2002 alusta.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.