Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Eläinten oikeudellinen asema Euroopan unionissa teurastusta koskevan oikeuskäytännön näkökulmasta

Sundström, Julia

Defensor Legis 4/2021 s. 1044–1063
7.12.2021
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa tarkastellaan eläinten oikeudellista asemaa EU:ssa, jota voidaan verrattain pitkästä sääntelyhistoriastaan huolimatta pitää jäsentymättömänä. EU:n tuotantoeläinten hyvinvointia koskeva sääntely ja laajemminkin koko unionin eläinten hyvinvointia koskeva sääntely on saanut alkunsa 1970-luvulla neuvoston direktiivillä 74/557/ETY teurastettavien eläinten tainnutuksesta, mitä on sittemmin seurannut useat direktiivit ja asetukset.

Lissabonin sopimuksen myötä myös primaarilainsäädäntöön sisällytettiin toteama eläinten tuntoisuudesta ja vaatimus hyvinvointia koskevien vaatimusten täysimääräisestä huomioon ottamisesta SEUT 13 artiklaan. Tästä näennäisestä asemankohennuksesta huolimatta eläimet ovat edelleen SEUT 38 artiklan mukaisesti maataloustuotteita, mikä johtaa ristiriitaan eläinten kohtelussa. Vaikka EU:n julkilausuttuna tavoitteena on eläinten hyvinvoinnin parantaminen, tuoreessa oikeuskirjallisuudessa on esitetty näkemyksiä, että hyvinvointiin tähtäävistä normistoista olisi mahdollista tunnistaa eläimille oikeuksia.

Nykyisin voimassa oleva lopetusasetus 1099/2009 kieltää edeltäjiensä tavoin teurastuksen ilman edeltävää tainnutusta. Poikkeus tästä vaatimuksesta sallitaan kuitenkin uskonnollisten rituaaliteurastusten osalta. EUT on antanut viime vuosina kolme kyseistä poikkeusta koskevaa ennakkoratkaisua. Tapaukset osoittavat eläinten hyvinvointia koskevien kysymysten ajankohtaisuuden. Kaikissa kolmessa tapauksessa EUT on päätynyt eläinten hyvinvoinnin vaatimuksia korostaviin lopputuloksiin. Voidaan kuitenkin kyseenalaistaa, onko tämä paras tapa edistää eläinten hyvinvoinnin korkeaa tasoa. Riskinä on nimittäin uskonnollisten vähemmistöjen leimaaminen ja asenneilmapiirin koveneminen. Eläinten hyvinvoinnin tasoa on mahdollista parantaa myös keinoilla, jotka eivät kajoa perusoikeuksiin. Joka tapauksessa keskustelun riittävästä hyvinvoinnin tasosta voidaan ennustaa jatkuvan ja kiihtyvän tulevina vuosina.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.