Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

”Ratkaissut tai jättänyt tutkimatta” – näkökulmia päätöksen valituskelpoisuuteen hallintoprosessissa

Nieminen-Finne, Hanna

Defensor Legis 4/2021 s. 1005–1024
7.12.2021
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Avoimesti säännellyn päätöksen valituskelpoisuuden hahmottaminen edellyttää hallintoprosessin ymmärtämistä. Artikkelissa käydään läpi valituskelpoisuuden perusteet hallintovalituksen soveltamisalalla. Monet valituskelpoisuuteen liittyvät seikat ovat edelleen uuden prosessilain säätämisen jälkeenkin tulkinnanvaraisia ja täsmentyvät oikeuskäytännössä. Viranomaisen päätöksen valituskelpoisuuden ohella artikkelissa tarkastellaan myös hallinto- oikeuden päätöksen valituskelpoisuutta. Tällöin esille nousevat erityiskysymykset: prosessuaaliset palautukset, ratkaisut sivuvaatimusten osalta sekä siirtopäätökset. Valituskelpoisuutta koskevassa oikeuskäytännössä näkyvät erityisesti oikeusturvan saatavuus ja tehokkuus. Perinteisesti hallintoprosessissa oikeudellisesti sitovaa päätöstä on pidetty valituskelpoisena. Oikeuskäytäntö kuitenkin osoittaa, että vaatimus oikeudellisesti sitovasta päätöksestä ei ole kaikissa tilanteissa enää ehdoton.

Vaikka valituskelpoisuuden suuret linjat ovat hallintovalituksen ja kunnallisvalituksen soveltamisaloilla samanlaisia, erojakin on löydettävissä. Ei ole selvää, miksi hallinto-oikeuden tekemän palautuspäätöksen valituskelpoisuuteen suhtaudutaan eri tavoin kunnallis- ja hallintovalituksen aloilla.

Hallinto-oikeuksien päätösten valituskelpoisuuden osalta oikeussuojajärjestelmän sujuvuus ja oikeuden saatavuus voivat olla ristiriidassa. Tällöin oikeusturvanäkökohtia on pidettävä muita aspekteja painavampina. Tämä koskee niin kuulemista kuin muutoksenhakuohjausta.

Valituskelpoisuus heijastelee hallintoprosessin sisäisiä ja ulkoisia rajoja. Artikkelin tarkoituksena on valaista valituskelpoisuuden käytännön määrittelyn ohella sitä, miksi kysymys valituskelpoisuudesta on hallintoprosessissa niin keskeinen. Päätöksen valituskelpoisuus kuuluu hallintoprosessin pääkäsitteisiin

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.