Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Lapsen oikeuksien sopimus korkeimman oikeuden ratkaisuissa

Hakalehto, Suvianna

Defensor Legis 2021/3 s. 661–678
4.10.2021
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Kirjoituksessa selvitetään, miten korkein oikeus on käyttänyt YK:n lapsen oikeuksien sopimusta ennakkopäätöksissään. Ensimmäiset viittaukset sopimukseen olivat yksittäisten sopimuskohtien kirjaamista, mutta viime vuosina korkein oikeus on käyttänyt myös YK:n lapsen oikeuksien komitean yleiskommentteja, joissa komitea antaa tulkintasuosituksia sopimuskohtien sisällöstä.

Perheoikeudellisen tutkimuksen mukaan lapsen oikeuksia ei ole perheoikeudellisessa oikeuskäytännössä käytetty nimenomaisena perustelun tapana. Tilanne on tältä osin muuttumassa ja korkein oikeus on viime vuosina antamissaan ratkaisuissa käyttänyt muun muassa ilmaisuja ”lasten ihmis- ja perusoikeuksien suoja”, ”lasten perus- ja ihmisoikeuksien edellyttämällä tavalla”. Ratkaisujen otsikoissa on ollut hakusanoina ”lapsen oikeudet” ja ”lapsen osallisuusoikeudet”.

Viimeisimmässä alaikäisen oikeudellista asemaa koskevassa ratkaisussaan KKO 2021:41 korkein oikeus katsoi lapsen oikeuksien sopimukseen ja sen tulkintamateriaaliin viitaten lapsen edun arvioinnin ja hänen osallistumisoikeuksiensa toteuttamisen edellyttävän lapsen mielipiteen selvittämistä. Tämä lapsen oikeuksien komitean lapsen oikeuksien sopimuksesta tekemä tulkinta oli ennen ratkaisua vakiintunut suomalaiseen lapsioikeudelliseen tutkimukseen. Samassa ratkaisussa korkein oikeus toteaa, että lapsen oikeuksien sopimus on Suomessa laintasoisena sitova.

Lapsen oikeuksien sopimuksessa turvattujen oikeuksien toteutumisen varmistaminen myös lainkäytössä on tärkeä osa lapselle kuuluvaa oikeusturvaa. Sillä, miten korkein oikeus hyödyntää lapsen oikeuksien sopimusta, on varsin merkittävä vaikutus alempien tuomioistuinten päätöksentekoon, suomalaiseen oikeuskulttuuriin ja lapsen oikeudellisen aseman kehitykseen.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.