Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Lunastus perinnönjaossa

Kontiainen, Taneli

Defensor Legis 3/2021 s. 561–576
4.10.2021
Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Tutkimus selventää lunastuksen asemaa perinnön toimitusjaon keinona. Jäämistön ulkopuolisin varoin tapahtuva lunastus on perinteisesti katsottu perinnönjaossa kielletyksi. Normikannanottoa on perusteltu ensi sijassa sillä, ettei lunastusta ole lakitekstissä nimenomaisesti sallittu. Lisäksi on arvioitu, että korkein oikeus olisi ratkaisuissaan vahvistanut lunastuskielteistä oikeustilaa.

Artikkelissa arvioidaan lunastuksesta esitettyjä kannanottoja analyyttisesti perinnön reaalisen jaon harkintajärjestyksen näkökulmasta (PK 23:8). Lunastuksen mahdollinen käyttöala perinnönjaossa määritellään aiemmin esitettyä tarkemmin.

Tutkimuksessa osoitetaan, ettei lunastuksen ehdottomalle torjumiselle perinnönjaossa ole vakuuttavia perusteita. Vastoin aiempaa artikkelissa myös väitetään, ettei korkein oikeus ole antanut oikeusohjetta lunastuksen kiellosta perinnönjaosta. Lunastus tuleekin sallia silloin, kun jaossa muuten jouduttaisiin turvautumaan myyntimääräykseen tai epätarkoituksenmukaisen yhteisomistussuhteen perustamiseen. Muissa tilanteissa lunastus ei ole sallittu keino reaalisen jaon toimittamiseksi, sillä perillisillä on ensisijaisesti oikeus saada osansa kuolinpesästä jäämistöön kuuluvina varoina.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.