Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Oikeushenkilön rangaistusvastuun kohdentamisen ongelma osakeyhtiön sulautuessa

Kotiranta, Kai

Defensor Legis 2/2021 s. 302–322
14.6.2021
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Rikos- tai osakeyhtiölaissa ei ole säädetty siitä, miten oikeushenkilön rangaistusvastuu kohdentuu osakeyhtiön sulautuessa tai jakautuessa. Kysymys on tällöin siitä, onko oikeushenkilön rangaistusvastuu kohdennettavissa yhtiöön, joka ei ole ollut muodollisesti osallisena oikeushenkilön rangaistusvastuun synnyttävässä teossa. Lähtökohtaisesti rikosoikeudellinen seuraamus tulisi kohdentaa vain moitittavassa teossa osapuolena olleeseen luonnolliseen henkilöön tai oikeushenkilöön. Rangaistusvastuun laajentaminen ennakoimattomasti ja rikoslain sanarajan ylittäen olisi laillisuusperiaatteen näkökulmasta ongelmallista, vaikka vahvat kriminaalipoliittiset näkökohdat puoltaisivatkin rikosvastuun laajentamisen hyväksymistä. Osakeyhtiön oikeudellisella lakkaamisella on rangaistusvastuuseen liittyviä oikeusvaikutuksia.

Oikeushenkilön rangaistusvastuun toteutuminen on ollut Suomessa yhä vähäistä, vaikka rikoslaissa onkin tällä hetkellä noin 140 rikoslajia, joiden syyksi lukemisen yhteydessä oikeushenkilö on tuomittava yhteisösakkoon. Oikeushenkilön rangaistusvastuun alaa on haluttu tietoisesti laventaa. Tämä havainto puoltaisi sinänsä oikeushenkilön rangaistusvastuun laajentavaa tulkintaa tilanteessa, jossa osakeyhtiö lakkaa muodollisesti ja oikeudellisesti olemasta sulautumisen tai jakautumisen seurauksena. Myös osakeyhtiön konkurssissa konkurssipesä vastaa ennen konkurssia tehdystä rikoksesta seuraavasta yhteisösakosta.

Artikkelissa päädytään siihen, että sulautuvan yhtiön menettelyn johdosta tuomittavaa oikeushenkilön rangaistusvastuuta ei voida kohdistaa sulautumisen jälkeen syntyneeseen vastaanottavaan yhtiöön, vaikka sulautuvan yhtiön liiketoiminnan piirissä olisi tehty rikoslain 9 luvun 1 §:n soveltamisalasäännöksen alaan kuuluva rikos. Laillisuusperiaatteen noudattaminen estää rikosvastuun siirtämisen uuden oikeushenkilön kannettavaksi.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.