Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Virkamies todistajana rikosoikeudenkäynnissä – puolustuksen puheenvuoro

Taivaloja, Tina

Defensor Legis 2021/1 s. 180
8.3.2021
Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Ajatus oikeudenmukaisesta oikeudenkäynnistä rikosasioissa tiivistyy kahteen asiaan: oikeudenkäynnissä on roolit, joissa täytyy pysyä sekä syyttäjän todistelu täytyy esittää niin, että vastatodistelu on mahdollinen.

Puolustuksen tehtävä on vakuuttaa oikeus siitä, että syyttäjän todistelu ei osoita sitä, mitä sen väitetään osoittavan tai että syyttäjän todistelu ei ole luotettavaa. Tavanomaiset keinot ovat vastatodistelu oikeustosiseikoista ja asiantuntijatodistelu johtopäätöksistä.

Yhteiskunnassamme on hallintoasioita, joista seuraa sekä hallinnollisessa menettelyssä yleensä toimintavapauteen tai omaisuuteen kohdistuva seuraamus että rikosprosessissa rangaistus. Nämä asiat kuten esimerkiksi veroasiat ja eläinsuojeluasiat valmistellaan hallintoprosessissa virkamiehen johdolla. Syntynyt aineisto siirtyy suoraan rikosprosessin tutkintamateriaaliksi ja aineiston valmistellut virkamies syyttäjän todistajaksi.

Kansalainen näkee hallintoasian vastapuolensa muuttumisen puolueettomaksi todistajaksi rikosasiassa. Oikeuskäytäntö osoittaa, että virkavastuulla annettu todistajanlausunto on lähes mahdoton osoittaa epäluotettavaksi. Kuinka lähellä olemme näytösoikeudenkäyntiä?

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.