Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Yhteisomistussuhteen perustaminen perinnön toimitusjaossa

Kontiainen, Taneli

Defensor Legis 1/2021 s. 79–98
8.3.2021
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa täsmennetään yhteisomistussuhteen perustamisen asemaa perinnönjaon keinona. Tutkimuksessa myös systemoidaan PK 23:8:ssä määriteltyjen jakovaltuuksien, eli esineellisen tasajaon, samaan osaan sijoittamisen ja myyntimääräyksen, suhdetta toisiinsa. Reaalisen perin-nönjaon normien sisältöä selvitetään erityisesti KKO:n myyntilupakäytännön valossa. Yhteisomistussuhteen perustaminen ei kuitenkaan ole yksin omaisuuden myytäväksi määräämisen vaihtoehto vaan sillä on itsenäinen käyttötarkoituksensa perinnönjaossa.

Vakiintuneesti on katsottu, että yhteisomistussuhteiden perustamista irtaimiin esineisiin tu-lee perinnönjaossa välttää. Yhteisomistus on toisaalta nähty tarkoituksenmukaiseksi ratkaisuksi silloin, kun jaon kohteena olevat kiinteistöt voidaan myöhemmin jakaa osakkaiden yksinomis-tukseen kiinteistötoimituksissa. Artikkelissa esitetään, että yhteisomistussuhde olisi tyypillisesti perustettava myös silloin, kun perinnönjaossa on merkittävä laskennallinen riitaisuus. Lisäksi osakkaiden näkemyksille ja halulle yhteisomistukseen on myös toimitusjaossa annettava erityistä painoarvoa. Sen sijaan esimerkiksi omaisuuden arvon tuleville muutoksille ei harkinnassa tule antaa itsenäistä merkitystä kuin poikkeuksellisesti.

Artikkelin lopuksi hahmotellaan perinnön reaalisessa jaossa noudatettavaa harkintajärjestystä.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.