Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Tasinkoprivilegisäännöksen (AL 103.2 §) soveltamisesta puolison kuollessa kesken osituksen

Lohi, Tapani

Defensor Legis 3/2018 s. 355–369
6.6.2018
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Tasinkoprivilegisäännös on suunnattu eloonjääneen puolison ja perillistahon välisiin osituksiin. Sitä ei voida soveltaa sen paremmin puolisoiden välisissä kuin kahden perillistahonkaan välisissä osituksissa. Kun ositus muodostuu monesti pitkäkestoiseksi prosessiksi, joudutaan pohtimaan, missä sen vaiheessa AL 103.2 §:ssä edellytetyn henkilösuhteen täytyy vallita, jotta säännös tulisi sovellettavaksi. Kysymyksen tekee aiheelliseksi se, että mainittu henkilösuhde

saattaa muuttua kesken osituksen puolison kuoleman johdosta. Kahden puolison välinen avioero-ositus voi muuttua puolison ja perillistahon väliseksi ja puolison ja perillistahon välinen ositus kahden perillistahon väliseksi ositukseksi. Ongelmaksi tuleekin, mikä merkitys tällaisilla henkilövaihdoksilla on tasinkoprivilegin kannalta.

Aivan erityinen merkitys oikeustilan selkiintymisen kannalta on ollut kahdella kysymystä koskevalla korkeimman oikeuden ratkaisulla, KKO 2001:12 ja KKO 2017:87. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan hahmoteltua ongelmaa käyttäen hyväksi mainittujen prejudikaattien

tarjoamaa jäsentelyä. Ensimmäiseksi tarkastellaan kysymystä, millä edellytyksillä eloonjääneen puolison kuolema kesken jäämistöosituksen mahdollisesti estää tasinkoprivilegin soveltamisen puolison perillisten hyväksi. Seuraavaksi pohditaan, voiko avioero-osituksen aikana tapahtuva puolison kuolema avata eloonjääneelle puolisolle oikeuden tasinkoprivilegin käyttämiseen. Tämän jälkeen pohditaan sekä tasinkoprivilegin menettämisen että syntymisen mahdollisuutta tilanteissa, joissa puoliso kuolee vasta osituksen toimittamisen jälkeen mutta ennen sen lopulliseksi tulemista.

Edellä kuvatut ongelmat ovat sen laatuisia, että ne nousevat käytännössä herkimmin esille pesänjakajan toimittamissa osituksissa. Jaksoissa 2–4 käsitellään aihetta yksinomaan toimitusosituksen kannalta. Sopimusosituksessa esiin tulevia kysymyksiä tarkastellaan lyhyesti jaksossa 5. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.