Edilexissä on huoltokatko tiistaina18.5.2021. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.00 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Koneoppiminen ja EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen vaatimus lainmukaisesta, kohtuullisesta ja läpinäkyvästä käsittelystä

Koskinen, Ida

Defensor Legis 2018/2 s. 240

Referee-artikkeli
Alkuperäinen julkaisupäivä: 19.4.2018

Tiivistelmä

Artikkelissa perehdytään koneoppimisen ja EU:n tietosuoja-asetuksen 5(1)(a) artiklan periaatteiden väliseen suhteeseen. 5 artiklassa on määritelty henkilötietojen käsittelyä koskevat perusperiaatteet. Näistä ensimmäisenä mainitaan koko asetuksen läpäisevät lainmukaisuuden, kohtuullisuuden ja läpinäkyvyyden periaatteet. Kyseiset periaatteet ovat läsnä myös koko koneoppimisprosessissa niin koneen opettamisvaiheessa kuin myöhemmin konetta sovellettaessa.

Artikkelissa todetaan, että tietosuoja-asetuksen tavoite suojella yksilöitä saattaa koneoppimisen ympäristössä kääntyä päinvastaiseksi: henkilötietojen käyttöä rajoittavien artikloiden soveltaminen voikin johtaa muiden perusoikeuksien ja asetuksen 5(1)(a) artiklan rikkomiseen. Yleisesti voidaankin todeta, että koneoppiminen asettaa yhden suuren haasteen tietosuoja-asetuksen toimivuudelle: asetuksen artikloiden sanatarkka soveltaminen koneoppimisen kontekstissa saattaakin kokonaisuutta tarkastellessa tosiasiassa johtaa päinvastaiseen lopputulokseen, kuin mihin on pyritty. (Edilex-toimitus)

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.