Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Yrityssalaisuusrikokset – korkeimman oikeuden ratkaisut 2013–2015, osa I

Nyblin, Klaus

Defensor Legis 4/2015 s. 695–707
7.10.2015
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Yrityssalaisuuden suojaa koskevia säännöksiä on muun muassa sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetussa laissa, työsopimuslaissa ja rikoslaissa. Yritystoiminnan relaatioissa, erityisesti työnantajien ja työntekijöiden välisissä suhteissa, oikeussuojan toteutumisen painopiste on ollut rikosoikeusjärjestelmän puolella. Rikoslain yrityssalaisuusrikoksia koskevat säännökset ovat olleet voimassa jo yli 24 vuotta, mutta kuitenkin vasta vuosina 2013 ja 2015 on saatu niiden osalta ensimmäiset korkeimman oikeuden ennakkoratkaisut. Kirjoituksessa käsitellään korkeimman oikeuden ennakkoratkaisua KKO 2013:17, jossa oli kysymys rikoslain mukaisesta yrityssalaisuuden väärinkäytöstä. Keskeisinä arvioitavina kysymyksinä olivat sanottuun tunnusmerkistöön sisältyvästä esirikoksesta edellytettävä selvitys sekä se, tuleeko esirikosta arvioida Suomen vai muun maan lain nojalla ja tuleeko asiassa sovellettavaksi kaksoisrangaistavuuden vaatimus, kun esirikos on tehty ulkomailla. Kirjoittaja ottaa arvioinnissa huomioon kotimaisten oikeuslähteiden

lisäksi myös paraikaa valmisteilla olevan liikesalaisuuksien suojaa koskevan EU:n direktiivin luonnosversion. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.