Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Oikeustapauskommentti: Törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan ennakkopäätöksen KKO 2014:48 arviointia oikeuspsykologisesta näkökulmasta

Korkman, Julia

Defensor Legis 1/2015 s. 198–217
4.3.2015
Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Kommentissa arvioidaan törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa ennakkopäätöstä KKO 2014:48. Kommentti keskittyy näytön arviointiin oikeuspsykologisesta näkökulmasta. Aihe on ajankohtainen, sillä KKO on viime vuosina kolmessa ratkaisussaan laajasti pohtinut oikeuspsykologisia kysymyksiä ja viitannut alan kirjallisuuteen. Tämän ratkaisun tekee kiinnostavaksi se, että kyseessä on hyvin pieni lapsi eikä absoluuttista näyttöä ole, mikä onkin melko tavallinen tilanne epäiltäessä lapseen kohdistunutta rikosta. Näin ollen, näytön arvioinnin keskiössä ovat lapsen puheet ja käyttäytyminen. Asiantuntijuuden ja asiantuntijalausuntojen arviointi oikeudessa nousee myös ratkaisussa esille tärkeänä aiheena. Suomen laki antaa hyvin vähäisiä eväitä asiantuntijuuden ja asiantuntijalausuntojen arviointiin, eikä tähän yksittäisiä vapaaehtoisia koulutustilaisuuksia lukuun ottamatta anneta tuomarikoulutuksessa juurikaan eväitä, mitä voidaankin pitää ongelmallisena. (ET)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.