Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Rahastosääntely uudistuu: Laki vaihtoehtorahastojen hoitajista

Kari, Markus

Defensor Legis 1/2014 s. 60–84
28.2.2014
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Hallitus antoi 5.9.2013 eduskunnalle esityksen vaihtoehtorahastojen hoitajia koskevaksi lainsäädännöksi. Esityksen tarkoituksena on panna täytäntöön AIFM-direktiivi ja sen keskeisintä sisältöä on uusi laki vaihtoehtorahastojen hoitajista.

Määritelmän mukaan vaihtoehtorahasto on yhteistä sijoitustoimintaa harjoittava yritys, joka hankkii pääomaa useilta sijoittajilta sijoittaakseen ne määritellyn sijoituspolitiikan mukaisesti kyseisten sijoittajien eduksi, eikä siltä edellytetä UCITS-direktiivin mukaista toimilupaa.

Kirjoituksessa luodaan katsaus uuteen sääntelyyn ja sen rakenteeseen sekä nostetaan esille sääntelyn kohteiden kannalta keskeisiä kohtia. Tarkoituksena on ennen kaikkea auttaa sääntelyn kohteita ja niiden neuvonantajia sekä eri viranomaisia perehtymään uuteen, varsin moniulotteiseen sääntelykokonaisuuteen. Moniulotteisuuden takia sääntelyn rakenteen ja sääntelyhistorian perusteiden hahmottaminen on tärkeä oikean¬suuntaisten tulkintojen tekemiseksi.

Kaikkiaan AIFMD on esimerkki vaikeaselkoisesta ja monimutkaisesta, tietyn toimialan sisällä laajaan toimijapiiriin vaikuttavasta eurooppalaisesta lainsäädännöstä. Sen yleiset vaikutukset tulevat näkyviin ajan mittaan. Raskas sääntely tulee nostamaan vaihtoehtorahastojen hoitamisen kustannuksia ja siten heikentämään niiden tuottoja. Kustannuspaineet tulevat myös vähentämään rahastojen määrää ja pienentämään näin ollen sijoittajien valinnanvaihtoehtoja. Jäljelle jääneet toimijat ovat kuitenkin entistä uskottavampia ja tulevat todennäköisesti vahvistumaan paremmassa kilpailutilanteessa. Myös niiden katteet voivat parantua ja kasvu suu¬remmaksi mahdollistua, kun kilpailijoiden alallepääsy vaikeutuu. Vastaava kehitys on nähtävissä aiemmissa sääntelyhankkeissa muilla rahoitusmarkkinasektoreilla.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.