Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Kilpailuoikeudellinen vahingonkorvaus asfalttikartelliratkaisun valossa

Kalliokoski, Toni – Virtanen, Pirita

Defensor Legis 1/2014 s. 29–46
28.2.2014
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Kilpailuoikeudelliset vahingonkorvauskanteet ovat saaneet kasvavaa huomiota Suomessa muutamien erittäin mittavien asiakokonaisuuksien tultua vireille yleisissä tuomioistuimissa. Kehityskulku on ollut samansuuntainen Euroopan laajuisesti.

Helsingin käräjäoikeuden 28.11.2013 antama tuomio asfalttikartellin vahingonkorvausasiassa on tärkeä askel kilpailuoikeudellisen vahingonkorvauksen kehityksessä. Käräjäoikeus ratkaisi asiassa useita kiperiä oikeudellisia ongelmia. Oikeustilan epäselvyyttä ja tapauksen epätyypillisyyttä kuvaa, että käräjäoikeus joutui usein hakemaan perustelunsa periaatetasolta, koska oikeuskäytäntö ja säännökset eivät tarjonneet selvää vastausta. Eri kysymysten ratkaisuista hahmottuva linja on, että käräjäoikeus torjui toistuvasti väitteet, jotka olisivat tehneet korvauksen saamisesta mahdotonta tai kohtuuttoman vaikeaa. Siten käräjäoikeus pääsi ratkai¬semaan asian ydinkysymyksen eli oliko kantajille aiheutunut korvauskelpoista vahinkoa vai ei.

Jos käräjäoikeuden tuomio jää voimaan, se muodostaa toimivan perustan kilpailuoikeudelliselle vahingonkorvaukselle Suomessa. Tuomion perusteella näyttää olevan vaikeaa välttää kokonaan vastuuta kilpailurikkomuksella aiheutetusta vahingosta. Suomi näyttäisi siten kuuluvan Euroopassa niiden oikeusjärjestysten joukkoon, joissa on melko tehokkaat edellytykset kilpailuoikeuden yksityisoikeudelliseen täytäntöönpanoon.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.