Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Eurooppaoikeuden yleisten oikeusperiaatteiden horisontaaliset vaikutukset ja perusoikeuskirjan 51(1) artiklan tulkinta

Raitio, Juha

Defensor Legis 1/2014 s. 110–115
28.2.2014
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Lissabonin sopimuksen myötä perusoikeuskirjasta on tullut SEU 6(1) artiklan mukaisesti oikeudellisesti sitova perussopimuksiin rinnastuvalla tavalla. Perusoikeuskirjan asemaa voidaan nykyisin pitää Euroopan unionissa varsin vahvana myös suhteessa ihmisoikeuksia turvaaviin kansainvälisiin sopimuksiin.

Perusoikeuskirjan 51(1) artiklan tulkinnassa on ongelmalliseksi muodostunut kysymys siitä, milloin jäsenvaltiot soveltavat unionin oikeutta niin, että perusoikeuskirjaan voidaan ratkaisun argumentoinnissa tukeutua. Asian ratkaisu ei ole yksinkertainen ja tämä kysymyksenasettelu nostaa esiin eurooppaoikeuden horisontaalivaikutuksia koskevan oikeuskäytännön linjauksia menneiltä vuosikymmeniltä.

Artikkelissa nähdään positiivisena, että EU-tuomioistuin on pikemminkin liian aktiivinen kuin passiivinen puuttumaan perusoikeusliitännäisiin ennakkoratkaisupyyntöihin. Esimerkiksi verrattain paljon kohua aiheuttanut Åkerberg Fransson –ratkaisua ei tule nähdä ennakoimattomana irtiottona perusoikeusmyönteisen laintulkinnan edistämiseksi, vaan pikemminkin arvonlisäverojärjestelmän ja sisämarkkinoiden vakautta edistäväksi ratkaisuksi. Lähivuosina perusoikeuskirjan soveltumista koskevia rajatapauksia tullee lisää, sillä tulkintaongelmia liittyy myös siihen, missä määrin perusoikeuskirjan sisältämillä perusoikeuskytkentäisillä periaatteilla voi olla horisontaalisia vaikutuksia yksityisten välisissä oikeussuhteissa.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.