Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Tavoitteelisten tulkintasääntöjen merkityksestä liikesopimuksen tulkinnassa

Pönkä, Ville

Defensor Legis 6/2013 s. 919–939
19.12.2013
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Huomattava osa liike-elämän sopimusriidoista koskee sopimuksen tulkintaa, mutta Suomessa aihe ei ole saanut paljoa huomiota. Joitakin tutkimuksia on kuitenkin tehty. Nämä tutkimukset ovat tyypillisesti koskeneet tiettyä sopimustyyppiä, minkä takia niissä tulkintaoppien käsittely on vahvasti sidottu sopimustyyppikohtaisiin erityispiirteisiin.

Sopimuksen tulkinta perustuu lähinnä oikeustutkimuksessa ja -käytännössä kehittyneisiin tulkintaoppeihin. Aihetta koskevaa kattavaa yleissääntelyä ei ole, joskin sopimustyyppikohtaisissa laeissa samoin kuin itsesääntelynormistoissa sopimuksen tulkinnasta on olemassa erinäisiä määräyksiä.

Tämän artikkelin kohteena on tavoitteellisten tulkintasääntöjen merkityksen arviointi liikesopimusten kohdalla. Mitä tarkoitetaan sopimuksen tavoitteellisella tulkinnalla ja millaisen merkityksen saavat tavoitteelliset tulkintasäännöt liikesopimuksien tulkintatilanteessa?

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.