Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Millaisille sääntelyratkaisuille Suomen yhteisölainsäädännön kokonaisuudistukset rakentuvat? – esimerkkinä uusi osuuskuntalaki

Vahtera, Veikko

Defensor Legis 4/2013 s. 626–642
11.10.2013
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Suomen yhteisölainsäädäntö on kokenut kokonaisuudistusten

ajanjakson. Lisäksi säätiölakia ollaan parhaillaan uudistamassa. Tässä kirjoituksessa käydään läpi kokonaisuudistusten taustalla olleita perusratkaisuja ja arvioidaan valitun linjan heikkouksia ja vahvuuksia. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa lainsäädännölliset peruslinjaukset, niiden teoreettiset perusteet, yhteisömuotojen erityispiirteiden huomioiminen sekä kokonaisuudistusten suhde vero-oikeudelliseen sääntelyyn.

Keskeisenä esimerkkinä linjauksista käytetään 1.1.2014 voimaan tulevaa uutta osuuskuntalakia. Se toimii konkreettisena mallina yksittäisestä kokonaisuudistuksesta, jota vastaan sääntelyn laajempia kokonaislinjoja voidaan peilata. Erityisesti kysymys on siitä, mikä on yksittäisen yhteisömuodon kilpailukyky

suhteessa toisiin yhteisömuotoihin sekä mikä on yhteisömuotojen yhtenäistämistavoitteen suhde yhteisöjen traditionaalisten ominaispiirteiden säilyttämiseen.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.