Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Oikeudenkäymiskaaren 7 luvun mukaisen turvaamistoimen täytäntöönpanon edellyttämän hakijavakuuden asettamisesta vapautuminen

Laukkanen, Valtteri

Defensor Legis 1/2022 s. 80–97
7.3.2022
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Kirjoituksessa tarkastellaan hakijavakuudesta vapauttamista sääntelevää OK 7:7:n säännöstä. Keskeisin huomio kohdistuu siihen, miten hakijavakuudesta vapauttamisen edellyttämiä kriteerejä, hakija on kykenemätön vakuuden asettamiseen ja hakijan oikeutta voidaan pitää ilmeisen perusteltuna, pitää tulkita.

Hakijan kykenemättömyyden arvioinnissa on selvitettävä, mihin hakijan taloudellisia kykyjä on verrattava. Jos hakijalta turvaamistoimipäätöstä täytäntöön pantaessa tosiasiassa edellytettävä vakuuden määrä on tiedossa, hakijan kykenemättömyyttä tulee arvioida suhteessa siihen. Kirjoituksessa tarkastellaan myös OK 7:7:n säännöksen tulkintaa tilanteessa, jossa hakijalla katsotaan olevan kykyä jonkin suuruisen vakuuden asettamiseen, mutta samalla on epäselvää, riittääkö kyky vakuuteen, jota hakijalta tullaan vaatimaan. Hakijan kykyjen vertailukohtaan liittyy osaltaan myös kysymys osittaisesta vakuudesta vapauttamisesta.

Hakijan kykyä vakuuden asettamiseen on arvioitava sen perusteella, kykeneekö hakija asettamaan vakuuden pian turvaamistoimipäätöksen antamisen jälkeen. Tuomioistuin ei ratkaise vakuudesta vapauttamista koskevan hakemuksen käsittelyn yhteydessä sitä, voidaanko hakijan omaisuus hyväksyä UK 8:2:ssä tarkoitetuksi hakijavakuudeksi. Hakijan vastapuolen suojan tarve puoltaa noudattamaan vakuudesta vapauttamista harkittaessa olettamaa, jonka mukaan hakijan vakuuskelpoinen varallisuus kelpaa lähtökohtaisesti myös hakijavakuudeksi. Hakijavakuudesta vapauttamisen arvioinnissa merkitystä on myös hakijan luottokelpoisuudella.

OK 7:7:n säännöstä on perusteltua tulkita siten, että hakijan oikeus viittaa ainoastaan vaade- edellytykseen, eikä vaaraedellytykseen tule kiinnittää huomiota. ”Ilmeisen perusteltu” tarkoittaa tällöin korkeampaa hakijan oikeuden todennäköisyyden astetta kuin ”todennäköisyys” turvaamistoimen vaade-edellytyksessä. Hakijavakuudesta vapauttaminen voi tapahtua vain silloin, kun riski sille, että pääasian ratkaisussa päädytään hakijan ja tämän oikeuden kannalta epäedulliseen lopputulokseen, on vähäinen.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.