Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Syyskuu 2017

12 Luku Veron palauttaminen muille kuin verovelvollisille

Vähennysoikeutta koskevien yleisten periaatteiden mukaan vähennys saadaan tehdä kaikista hankinnoista, jotka kohdistuvat toimintaan, joka aiheuttaa elinkeinonharjoittajalle velvollisuuden suorittaa myynnistään veroa. Niin sanotun nollaverokannan alaisen toiminnan harjoittajat (ks. AVL 131 §) eivät kuitenkaan suorita hyödykkeiden myynnistä veroa eikä heillä siten ole oikeutta AVL 102 §:n mukaiseen vähennykseen. Jotta tuotantopanoshankintoihin sisältyvä arvonlisävero ei muodostuisi nollaverokannan alaisen toiminnan harjoittajille lopulliseksi kustannukseksi, arvonlisäverolakiin on sisällytetty säännökset, joiden perusteella verotonta toimintaa harjoittaville elinkeinonharjoittajille palautetaan tuotantopanoshankintoihin sisältyvä arvonlisävero. Palautusoikeus ei kuitenkaan koske muuta kuin nollaverokannan alaista verotonta toimintaa (ks. 4 luku) harjoittavia elinkeinonharjoittajia, joille tuotantopanoshankintoihin sisältyvä vero jää pääsääntöisesti kustannukseksi.

Ulkomaalaiset yritykset eivät käytännössä ole velvollisia suorittamaan myynnistään arvonlisäveroa Suomen Verohallinnolle, kun myynnit tapahtuvat Suomen ulkopuolella tai Suomessa tapahtuvista myynnistä verovelvollisuus on ”käännetty” paikalliselle ostajalle (ks. AVL 9 §). Arvonlisäveron kertaantumisen estämiseksi myös niille on myönnetty oikeus saada palautuksena Suomessa tekemiinsä hankintoihin sisältyvä vero. Sekä nollaverokannan alaista toimintaa harjoittavia että ulkomaalaisia elinkeinonharjoittajia koskeva palautusoikeus vastaa sekä aineellisilta edellytyksiltään että laajuudelt...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.