Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Syyskuu 2017

8 Luku Verokanta

 Verokannalla tarkoitetaan sitä prosenttilukua, jolla asiakkaalta peritystä hinnasta (ilman arvonlisäveron osuutta) tai muusta veron perusteesta lasketaan suoritettavan veron määrä.

Arvonlisäverodirektiivin 97 artiklan perusteella yleisen verokannan tulee olla kaikissa jäsenvaltioissa vähintään 15 % (nykyisten päätösten mukaan vuoden 2017 loppuun). Lisäksi jäsenvaltiot voivat soveltaa korkeintaan kahta alennettua verokantaa tiettyihin direktiivissä erikseen lueteltuihin tavaroiden ja palveluiden suorituksiin.

Vuoden 2013 alusta lukien Suomessa tapahtuvasta verollisten tavaroiden ja palvelujen myynnistä on suoritettu pääsäännön mukaan arvonlisäveroa 24 %:n yleisen verokannan mukaan. Myyntiin voidaan kuitenkin tietyissä tilanteissa soveltaa alempia 10 tai 14 %:n mukaisia verokantoja.

Aiemmin voimassa olleita 23, 13 ja 9 %:n verokantoja korotettiin 1.1.2013 lukien yhdellä prosenttiyksiköllä. Pääperiaatteena on, että uutta korotettua verokantaa sovelletaan, kun veron suorittamisvelvollisuus on arvonlisäverolain mukaan syntynyt vuoden 2013 aikana tai myöhemmin.

Veron suorittamisvelvollisuuden syntymisajankohta määräytyy AVL 15–16 a §:n mukaisesti. Sovellettava verokanta määräytyy siten ensisijaisesti tavaran toimitusajankohdan tai palvelun suoritusajankohdan mukaisesti. Ennakkomaksun verokanta määräytyy kuitenkin maksun kertymisajankohdan perusteella. Erityissäännöksiä sovelletaan muun muassa niin sanottuna jatkuvana suorituksena tapahtuvan palvelun myyntiin ja rakentamispalvelun oman käytön verotukseen.

Verohallinto on antanut 1.1.2013 tapahtunutta toistaiseksi viimeisintä verokantojen muutosta koskevan ohjeen 20.12.2012 Dnro A119/2...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.