Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Syyskuu 2017

4 Luku Poikkeukset myynnin verollisuudesta

Arvonlisäverodirektiivin IX Osastossa säädetään vapautuksista. Valtaosa verottomuussäännöksistä on jäsenvaltioita pakottavia säännöksiä, joille jäsenvaltiot voivat kuitenkin tietyissä rajoissa asettaa erityisedellytyksiä vapautusten oikean soveltamisen varmistamiseksi ja väärinkäytösten välttämiseksi.

4.1 Veroton kiinteistön käyttöoikeuden luovutus

27 §
Veroa ei suoriteta kiinteistön myynnistä eikä maanvuokraoikeuden, huoneenvuokraoikeuden, rasiteoikeuden tai muun niihin verrattavan kiinteistöön kohdistuvan oikeuden luovuttamisesta.
Veroa ei myöskään suoriteta kiinteistön verottoman käyttöoikeuden luovutuksen yhteydessä tapahtuvasta sähkön, kaasun, lämmön, veden tai muun sellaisen hyödykkeen luovuttamisesta.

Säännöksen tarkoitus

Kiinteistö katsotaan arvonlisäverotuksen terminologiassa tavaraksi. Toisin kuin muiden tavaroiden, kiinteistöjen omistus- tai käyttöoikeuden luovutukset eivät kuitenkaan ole pääsääntöisesti arvonlisäverollisia.

 Kiinteistön myynnin ja nimenomaisesti vuokrauksen muodossa tapahtuvan käyttöoikeuden luovutuksen lisäksi arvonlisäverottomuus on tarkoitettu  koskemaan myös luonteeltaan vuokrausta lähellä olevia palveluita.  Maanvuokraoikeuden ja  huoneenvuokraoikeuden lisäksi verottomiksi on 27 §:ssä mainittu muut niihin verrattavat kiinteistöön kohdistuvat oikeudet sekä pykälän 2 momentissa kiinteistön vuokraukseen liittyvät sähkön, kaasun, lämmön, veden tai muun sellaisen hyödykkeen luovuttamiset.

Verottomaksi on katsottu esimerkiksi kiinteistön omistajan veloittama kertaluonteinen rasitekorvaus pysäköintihallin läpiajo-oikeudesta (KVL 22.6.2016 N:31). Sen sijaan vai...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.