Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Heinäkuu 2016

22 Luku Kirjanpito ja tositteet

22.1 Kirjanpidon ja arvonlisäverotuksen suhde

209 §
Verovelvollisen on järjestettävä kirjanpitonsa sellaiseksi, että siitä saadaan veron määräämistä varten tarvittavat tiedot. Suoritettavan ja vähennettävän veron määrään vaikuttavien liiketapahtumien kirjausten on perustuttava kirjanpitolaissa tarkoitettuihin tositteisiin ottaen lisäksi huomioon, mitä tässä laissa tositteista säädetään. Tarkemmat kirjanpitoa koskevat säännökset annetaan valtioneuvoston asetuksella.
Verovelvollisen, joka ei ole kirjanpitovelvollinen, on pidettävä sellaisia muistiinpanoja, joista saadaan veron määräämistä varten tarvittavat tiedot. Merkintöjen tulee perustua päivättyihin ja numeroituihin tositteisiin ottaen huomioon, mitä tässä laissa tositteista säädetään. Tarkemmat muistiinpanoja koskevat säännökset annetaan Verohallinnon päätöksellä.

22.1.1 Arvonlisäverolain kirjanpidolle asettamat edellytykset

Arvonlisävero on oma-aloitteisesti tilitettävä vero. Siten verovelvollinen on itse vastuussa siitä, että kausiveroilmoituksen tiedot ovat oikein ja että vero maksetaan oikean määräisenä. AVL 209 §:n mukaan verovelvollisen on järjestettävä kirjanpitonsa sellaiseksi, että siitä saadaan veron määräämistä varten tarvittavat tiedot. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kausiveroilmoituksella annettavat tiedot on voitava johtaa joko pääkirjanpidosta tai eri osakirjanpidoista taikka näistä molemmista. Lisäksi kausiveroilmoituksella annettavien tietojen oikeellisuus on voitava tarkistaa.

Koska kaikki verovelvolliset eivät ole kirjanpitovelvollisia, on pykälässä erikseen mainittu, että ne verovelvolliset, jotka eivät ole kirjanpito...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.