Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Heinäkuu 2016

20 Luku Ohjaus ja ennakkotieto

Arvonlisäverotus on itseverotusta eli verovelvollisen tulee itse laskea valtiolle tilitettävän arvonlisäveron määrä. Jotta tilitettävän arvonlisäveron määrä saataisiin selvitettyä oikean suuruisena, tulee verovelvollisen muun muassa tietää, mistä myyntitapahtumista hän on velvollinen suorittamaan arvonlisäveroa ja mitkä hankinnat voidaan käsitellä vähennyskelpoisina. Arvonlisäverolaki on kuitenkin monelta osin varsin yleisellä tasolla kirjoitettu ja osin vaikeaselkoinenkin ja näin sen soveltamiseen yksittäisiin liiketapahtumiin liittyy usein tulkinnanvaraisuuksia.

Jotta ongelmiin olisi saatavissa sellainen kannanotto, jota noudattamalla verovelvollinen tietää varmuudella välttyvänsä myöhemmältä maksuunpanolta, verovelvollisella on AVL 20 luvun mukaan oikeus pyytää veroviranomaisilta ohjausta tai ennakkoratkaisua lain oikeasta soveltamisesta.

Kannanottoa voidaan pyytää Verohallinnolta joko suullisena tai kirjallisena ohjauksena. Merkityksellisissä asioissa verovelvollinen voi pyytää myös kirjallista ennakkoratkaisua joko Verohallinnolta tai keskusverolautakunnalta.

20.1 Verohallinnon ohjaus

189 §
Verohallinto antaa ohjausta arvonlisäverotukseen kuuluvassa asiassa.

Verohallinnolla on velvollisuus antaa verovelvollisille ohjausta arvonlisäverolain oikeassa soveltamisessa. Ohjaus annetaan joko kirjallisena tai suullisena, ja se voi koskea sekä aineellisia että menettelyyn liittyviä kysymyksiä.

Ohjausta voi pyytää myös muu kuin arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröity henkilö tai yhteisö, jos se on epätietoinen verovelvollisuusasemastaan.

Verohallinnon antama ohjaus on maksutonta. Verohallinnon antamasta ohjau...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.