Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Heinäkuu 2016

18 Luku Rekisteröinti

18.1 Rekisteröityminen arvonlisäverovelvolliseksi

172 §
Verovelvolliset merkitään arvonlisäverovelvollisten rekisteriin lukuun ottamatta lain 147 §:n 2 momentissa tarkoitettuja verovelvollisia.
2 momentti on kumottu L:lla 30.12.1999/1347.

Rekisteröitymismenettely ja Y-tunnus

 Arvonlisäveron voi käytännössä pätevästi tilittää ja vähennykset toteuttaa vasta sen jälkeen, kun elinkeinonharjoittaja on asianmukaisesti rekisteröity arvonlisäverovelvolliseksi. Siten arvonlisäverotuksen piirissä olevaa toimintaa harjoittavan elinkeinonharjoittajan on ennen toimintansa aloittamista tehtävä tästä kirjallinen ilmoitus Verohallinnolle.

Laskussa ei saa mainita veron määrää tai verokantaa, ellei myyjää ole merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Verohallinnon ohjeessa 15.5.2014 Dnro A23/200/2014 Laskutusvaatimukset arvonlisäverotuksessa ja AVL 209 e §:n 4 momentin viimeisessä virkkeessä todetaan kuitenkin, että jos myyjän arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröinti on vireillä, myyjä voi merkitä laskuun veron ja verokannan edellyttäen, että hän mainitsee rekisteröinnin olevan vireillä (Verohallinnon ohjeessaan 15.5.2014 suosittelema teksti on ”alv-rekisteröinti vireillä”).

Patentti- ja rekisterihallitus sekä Verohallinto ylläpitävät yhteistä yritys- ja yhteisötietojärjestelmää (YTJ), joka mahdollistaa tietojen ilmoittamisen yhdellä ilmoituksella molemmille viranomaisille. Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä ovat yritykset ja yhteisöt, jotka on merkitty kaupparekisteriin, säätiörekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin, vakuutusmaksuverovelvollis...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.