Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Heinäkuu 2016

9 Luku Tavaran maahantuonti

EU:n perustana on tulliliitto, joka kattaa kaiken jäsenvaltioiden välisen tavaroiden kaupan. Tulliliitto tarkoittaa sitä, että EU:n jäsenvaltioiden välillä vienti- ja tuontitullit sekä vastaavat muut maksut ovat kiellettyjä ja että suhteessa kolmansiin maihin sovelletaan yhteistä tullitariffia. Tullit ovat osa EU:n omia varoja, ja ne tuloutetaan suoraan Euroopan unionille. Jäsenvaltiot saavat vähentää tulouttamistaan tulleista kantopalkkion. Vuoden 2002 alusta lähtien Suomen saama kantopalkkio on ollut 25 % tullien määrästä.

Arvonlisäverolaissa   maahantuonnilla tarkoitetaan vain tilannetta, jolloin tavara tuodaan unionin veroalueelle siihen kuulumattomista maista tai sellaisista EU:n jäsenvaltioihin kuuluvista alueista, jotka on jätetty unionin veroalueen ulkopuolelle. Tällaisia jäsenvaltioihin maantieteellisesti ja myös EU:n tullialueeseen kuuluvia alueita, jotka eivät kuitenkaan kuulu EU:n veroalueeseen, ovat Ahvenanmaan maakunnan lisäksi esimerkiksi Ison-Britannian Kanaalisaaret, Tanskan Färsaaret ja Espanjan Kanarian saaret. Veroalueeseen eivät kuulu myöskään esimerkiksi Andorra, Gibraltar, Grönlanti, San Marino tai Vatikaanivaltio.

Aikaisempaa kaksiportaista tullilaitoksen organisaatiota uudistettiin vuoden 2013 alusta siten, että Tullihallituksesta, sen alaisista viidestä tullipiiristä ja tullilaboratoriosta muodostettiin Tulli-niminen viranomainen. Tulli kantaa Suomessa tavaran maahantuonnin yhteydessä paitsi tullin myös arvonlisäveron ja muitakin tuontiveroja sekä maksuja. Maahantuonnin arvonlisäverotus poikkeaa siten menettelynä oleellisesti niin kotimaan kuin EU:n s...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.