Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

KHO 2013:15 - Hävittämis- ja heikentämiskielto - Pohjanlepakko - Lisääntymis- ja levähdyspaikka - Rakennuksen purkaminen

Jääskeläinen, Lauri

Artikkelit 3.5.2013, Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Tapauksessa oli kyse Kaarinan kaupungin hakemuksesta saada luonnonsuojelulain 49.3 §:n mukainen lupa poiketa pohjanlepakon lisääntymis- ja levähdyspaikan suojelusta rintamamiestalon purkamisen mahdollistamiseksi ja tontin ottamiseksi asemakaavan mukaiseen käyttöön. Turun hallinto-oikeus hylkäsi kaavoitus- ja rakennuslautakunnan valituksen ELY-keskuksen päätöksestä, ja KHO pysytti HO:n päätöksen. Päätöksen perusteluissa korostettiin, että suojelu on tarkoitettu toteuttavaksi tiukasti, vaikkei lisääntymis- ja levähdyspaikan käsitteen sisältöä ole kansallisissa säädöksissä tai EU:ssa tarkemmin määritelty. Ratkaisu on edustava esimerkki EU-oikeudellisten velvoitteiden ulottamisesta lajien suojeluun, eikä edes lainvoimainen, melko tuore asemakaavakaan sellaisenaan sivuuta eurooppaoikeudesta johtuvia rajoituksia, jotka on direktiivin velvoittamina sisällytetty kotimaiseen lainsäädäntöön.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.