Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Mankala-periaate ja verotus

Ossa, Jaakko

Artikkelit 19.1.2012, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa esitellään aluksi keskinäisen yhtiön osakkaan verokohtelun lainsäädännöllinen tausta. Tämän jälkeen tarkastellaan niitä verosäännöksiä, joissa edellytetään käytettävän markkinaehtoista hintaa osakkeenomistajien
tai etuyhteydessä olevien tahojen välillä. Kolmantena kokonaisuutena on keskinäisten voimalaitosyhtiöiden osakkaanverokohtelun esittely sen mukaisesti, miten sitä on arvioitu 1960-luvulla tehtyjen KHO:n ratkaisujen perusteella. Seuraavaksi tarkastellaan ja arvioidaan sitä, millaisilla edellytyksillä sovellettavaksi voisi tulla keskinäisen voimalaitosyhtiön ja sen osakkaan väliseen suhteeseen VML 29 §:n peiteltyä osinkoa koskeva säännös, VML 31 §:n siirtohinnoitteluoikaisua koskeva säännös tai EVL 51 e §:n kiinteään toimipaikkaan liittyvän varallisuuden siirtoa koskeva säännös. Lopuksi nostetaan vielä esille kysymykset valtiontuesta, windfall-verosta ja kiinteistöverosta siltä osin kuin näillä teemoilla on liityntää Mankala-periaatteeseen.

    Lisätiedot
  • Julkaistu aiemmin teoksessa Turun yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta 50 vuotta

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.