Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Yhdyskuntapalvelun käyttö rangaistuksena – Tilastotietoja yhdyskuntapalvelusta vuosilta 1997–2004

Keinänen, Anssi

Artikkelit 15.3.2007, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Yhdyskuntapalvelusta tuli koko maan laajuinen vakinainen rangaistus kymmenen vuotta sitten vuoden 1997 alussa. Kirjoituksessa hahmotetaan, mikä asema yhdyskuntapalvelulla on suomalaisessa rangaistuskäytännössä tänä päivänä kymmenen vuotta rangaistuksen vakinaistamisen jälkeen ja kuinka asema on muuttunut vuosien varrella tilastojen valossa tarkasteltuna. Tutkimusaineisto muodostuu pääasiassa Tilastokeskuksen julkaisemista oikeudellisista tilastoista vuosilta 1997–2004. Tarkoituksena on kuvata yhdyskuntapalvelurangaistuksen käyttöä ehdottoman vankeuden asemasta alueellisesti, ikäluokittain, sukupuolen ja kansalaisuuden mukaan sekä rikoslajikohtaisesti.

Tutkimuksessa havaittiin, että yhdyskuntapalveluiden määrät ja käyttöasteet ovat vaihdelleen vuosien saatossa. 2000-luvun alkuvuosien jälkeen näyttää siltä, että yhdyskuntapalvelutuomioiden määrät ovat kääntyneet nousuun. Tämä johtuu kuitenkin yleisestä rikollisuuden kasvusta, ei siitä, että yhdyskuntapalvelua käytettäisiin aikaisempaa todennäköisemmin ehdottoman vankeuden asemasta.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että Suomessa yhdyskuntapalvelun asema osana rangaistusjärjestelmää ei ole varsinaisesti vakiintunut. Tällä hetkellä, johtuen muun muassa vankimäärän kasvusta, yhdyskuntapalvelun asemaa on tarkoitus vahvistaa tulevaisuudessa ehdottoman vankeuden vaihtoehtona.

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2007/12

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.