Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

"Law in Books" ja "Law in Action" – seuraamusharkintaa lainkäytössä

Nuutila, Ari-Matti

Artikkelit 8.8.2006, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Rangaistuksen määrääminen perustuu niin sanottuihin avoimiin tai harkinnanvaraisiin säännöksiin, joissa lainsäätäjä on tarkoituksellisesti jättänyt useat ”Law in Books” ja ”Law in Action” – seuraamusharkintaa lainkäytössä keskeiset kysymykset määrärajoissa lainkäyttäjien harkintaan ja joiden soveltamisessa on usein olennaista eri suuntiin vaikuttavien periaatteiden tai argumenttien punninta. Tyypillisiä esimerkkejä ovat juuri rangaistuksen mittaamisja valintaperusteita koskevat säännökset. Toisaalta käytännön tuomarin työssä pelkkä normatiivinen harjaantuneisuus ei riitä; jo normaalirangaistusajattelu edellyttää tietoa siitä, miten tuomioistuimet tosiasiassa toimivat. Lainkäytön yhtenäisyyttä voidaan pitää sellaisella korostuneen oikeusturvan alueella kuin seuraamuksen määräämisessä suorastaan itseisarvona.

Yllä mainituista syistä Turun hovioikeuspiirissä on tehty laadun kehittämistyötä vuodesta 2002 alkaen. Vastaavanlaista työtä on tehty myös Rovaniemen hovioikeuspiirissä, joskin toisenlaisella menetelmällä. Työ jakautui kahtia – Tampereelta käsin organisoitiin siviiliprosessin kehittämistä ja Turusta rikosoikeuteen ja rikosprosessiin keskittyvä työ. Artikkelin kirjoittaja toimi Turun työryhmän puheenjohtajana ja käsittelee artikkelissa työskentelyssä esille nousseita ongelmakohtia.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Julkaistu aiemmin teoksessa Rikos, rangaistus ja prosessi Juhlajulkaisu Eero Backman 1945 – 14/5 – 2005

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.