Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Alaikäisten rikollisuudesta ja katujengeistä

Rikander, Henri – Sutela, Mika – Rikander, Salla

Artikkelit 10.5.2023, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkeli käsittelee katujengejä sekä lisääntynyttä nuorisorikollisuutta. Alaikäisten väkivaltarikollisuus on lisääntynyt Suomessa niin kaupunkimaisissa, taajaan asutuissa kuin myös maaseutumaisissa kunnissa. Artikkeli tarkastelee tutkimuskirjallisuuden perusteella sekä nuorten rikollisuuden syitä yleisesti että seikkoja, jotka työntävät, vetävät ja ylläpitävät katujengirakenteita.

Artikkelin pyrkimys on nuorten väkivaltarikollisuuteen ja sen taustatekijöihin liittyvän tiedon lisäämisen ohella ottaa kantaa siihen, minkälaisiin toimiin yhteiskunnan eri viranomaisten ja muiden toimijoiden tulisi keskittyä, jos nuorisorikollisuutta ja nuorten jengiytymistä halutaan vähentää. Artikkelissa yhdistyy kriminologinen, oikeussosiologinen ja psykologinen näkökulma.

Aiheen tarkastelu aloitetaan nuorten tekemien rikosten ja nuorten jengiytymisen taustalla olevista tekijöistä keskittyen tämän jälkeen tarkemmin nuorten väkivaltarikollisuuden kasvusta kertoviin viranomaistilastoihin. Artikkelin lopussa kirjoittajat kokoavat yhteen toimivia nuorisoväkivaltaa ehkäiseviä keinoja, joiden toteuttamiseen viranomaisten ja päättäjien tulisi jatkossa keskittyä.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2023/17

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.