Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Rikosasian vastaajan asianajajan velvollisuudesta hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta

Kajala, Jani

Artikkelit 17.3.2023, Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Muutoksenhaussa on kysymys tuomioistuimen ratkaiseman asian saattamisesta ylemmän oikeusasteen tutkittavaksi. Hovioikeuden tuomioon ja päätökseen haetaan muutosta korkeimmalta oikeudelta (KKO) valittamalla (OK 30:1). Hovioikeuden ratkaisusta valittamista varten on pyydettävä korkeimmalta oikeudelta valituslupa (besvärstillstånd), jos valitus koskee hovioikeuden muutoksenhakuasteena ratkaisemaa asiaa tai tällaisen asian yhteydessä antamaa ratkaisua (OK 30:2,1).

Rikosasian vastaajan oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin näkökulmasta vastaajalla voi olla tarvetta hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Valitusluvan hakeminen voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun vastaajan oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä on loukattu rikosprosessin aiemmissa vaiheissa, mutta oikeudenloukkausta ei ole huomattu tai sitä ei ole korjattu. Asianajajan ensisijainen velvollisuus on olla päämiehelleen lojaali sekä valvoa päämiehensä etua ja oikeutta. Asianajajalla voi siis olla tarve pyrkiä korjaamaan oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin loukkaus ja hakea valituslupaa KKO:lta päämiehensä edun ja oikeuden turvaamiseksi.

Tässä artikkelissa tutkitaan rikosasian vastaajan asianajajan velvollisuutta turvata syytetyn oikeudenmukainen oikeudenkäynti hakemalla valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Tutkimuksen kohteena on rikosasian vastaajan muutoksenhakuoikeus hovioikeuden tuomioon. Artikkelissa selvitetään siis vastaajan oikeutta hakea valituslupaa KKO:lta ja asianajajan velvollisuutta turvata vastaajan oikeus valitusluvan hakemiseen osana oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2023/7

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.