Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

KHO 2022:148 – Toimenpidelupa – Lumen läjitys – Suurehko varastointialue – Toiminnan keskeyttäminen – Viranomaisvalvonnan tarve

Jääskeläinen, Lauri

Artikkelit 9.1.2023, Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Oikeustapauskommentti käsittelee korkeimman hallinto-oikeuden tapausta KHO 2022:148. Tapauksessa rakennuslautakunta oli pysyttänyt tarkastusinsinöörin päätöksen, jolla oli määrätty osakeyhtiö keskeyttämään lumen läjitys, kunnes lumen läjitykseen on haettu ja saatu asianmukainen lupa rakennusvalvontaviranomaiselta. Hallinto-oikeus oli hylännyt osakeyhtiön valituksen, mutta korkein hallinto-oikeus myönsi yhtiölle valitusluvan.

Korkein hallinto-oikeus totesi, ettei MRL 126 a §:n 1 momentissa ole
nimenomaisesti säädetty, että lumen läjittäminen edellyttäisi toimenpidelupaa. Toimenpideluvan tarvetta oli siten arvioitava tapauskohtaisesti siitä lähtökohdasta, oliko kiinteistön käytössä lumen läjittämiseen muutoin kysymys jostakin maankäyttö- ja rakennuslaissa erikseen luetellusta toimenpideluvanvaraisesta toimenpiteestä. Tässä arvioinnissa oli samalla otettava huomioon maankäyttö- ja rakennuslaissa muutoin säädetyn mukaisesti toiminnan maankäytöllisten ja ympäristöllisten vaikutusten johdosta mahdollisesti aiheutuva viranomaisvalvonnan tarve.

Lopputuloksena oli, että lumen läjittämisessä oli katsottava olleen kysymys MRL 126 a §:n 1 momentin 6 kohdassa tarkoitetun muusta alueesta erotettuun suurehkoon varastointialueeseen verrattavan alueen toiminnan järjestämisestä. Asemakaavassa kiinteistöä ei oltu osoitettu lumen läjitykseen. Rakennuslautakunta oli voinut pysyttää voimassa tarkastusinsinöörin päätöksen keskeyttää lumen läjitys, kunnes toimintaan on haettu ja saatu asianmukainen lupa.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Kirjoitus on aiemmin julkaistu Rakennustarkastusyhdistys RTY ry:n sivuilla https://www.rakennustarkastusyhdistys.fi/laki/.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.