Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

KHO 2022:102 – Poikkeaminen – Rakennuspaikan sopivuus – Tulvavaara

Jääskeläinen, Lauri

Artikkelit 9.1.2023, Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Oikeustapauskommentti käsittelee korkeimman hallinto-oikeuden tapausta KHO 2022:102. Tapauksessa tekninen lautakunta oli myöntänyt poikkeamisluvan loma-asunnon rakentamiseen lähemmäksi rakennusjärjestyksessä määriteltyä rakennuksen vähimmäisetäisyyttä keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta. Hallinto-oikeus oli hylännyt naapurikiinteistön valituksen teknisen lautakunnan päätöksestä. Korkein hallinto-oikeus myönsi asialle valitusluvan ja linjasi päätöksessään sitä, kuinka poikkeamispäätösvaiheessa tulee varmistua rakennuspaikan soveliaisuudesta haettuun rakentamiseen.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan poikkeamispäätöksestä ei ilmennyt, millä tavoin rakennuspaikan tulvariskien hallinta ja rannan läheisyys oli otettu poikkeamisen edellytyksiä arvioitaessa huomioon. Poikkeamispäätökseen ei ollut myöskään sisällytetty tulvariskien arviointia tai rakennuspaikalle aiheutuvan vaaran torjuntaa koskevia ehtoja, eikä päätöstä tehtäessä ollut arvioitu tulvariskien hallitsemiseksi tarvittavien toimenpiteiden, kuten maapohjan korottamisen, toteuttamiskelpoisuutta rannan välittömään läheisyyteen ja maisemallisesti aralle alueelle sijoittuvalla loma-asunnon sijaintipaikalla. Poikkeamispäätöstä tehtäessä ei KHO:n vuosikirjapäätöksen mukaan siten ollut riittävällä tavalla varmistuttu siitä, että poikkeamiselle MRL 171 §:ssä asetetut oikeudelliset edellytykset täyttyvät. Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden ja teknisen lautakunnan päätökset ja hylkäsi poikkeamishakemuksen.

(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Kirjoitus on aiemmin julkaistu Rakennustarkastusyhdistys RTY ry:n sivuilla https://www.rakennustarkastusyhdistys.fi/laki/.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.