Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

KHO 2022:143 – Käyttötarkoituksen olennainen muutos – Saunarakennuksen käyttö saunatoimintaan – Naapuruston vaatimat toimenpiteet

Jääskeläinen, Lauri

9.1.2023, Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Oikeustapauskommentti käsittelee korkeimman hallinto-oikeuden tapausta KHO 2022:143. Tapauksessa oli kysymys siitä, oliko saunan käyttötarkoitus muuttunut rakennusluvan mukaiseen käyttötarkoitukseen nähden.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan saunarakennuksen nykykäytön rakennusluvan mukaisuutta arvioitaessa tuli käyttötarkoituksen muutosta lain esitöistä ilmenevästi verrata myönnettyyn rakennuslupaan tai rakennuksen aikaisempaan käyttöön. Arvioitaessa sitä, oliko rakennuksen käyttötarkoitusta muutettu sillä tavoin, että muutos olisi edellyttänyt uutta rakennuslupaa, alueelle sittemmin voimaan tullutta asemakaavaa ei tullut ottaa tässä arvioinnissa huomioon.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että saunarakennuksen koon ja sen alkuperäisestä käytöstä saadun selvityksen perusteella on selvää, että saunarakennus on tarkoitettu huomattavasti laajemmalle käyttäjäkunnalle kuin tavanomainen sauna asuinrakennuksen talousrakennuksena. Lisäksi saunan käytössä ei korkeimman hallinto-oikeuden mukaan ollut selvitetty tapahtuneen sellaisia toiminnan vaikutuksiin liittyviä muutoksia, joiden johdosta käyttötarkoituksen olisi voitu katsoa olennaisesti muuttuneen rakennusluvan mukaiseen käyttötarkoitukseen nähden. Myöskään liikenteelliset muutokset eivät saadun selvityksen perusteella olleet niin merkittäviä, että käyttötarkoituksen olisi voitu katsoa tälläkään perusteella olennaisesti muuttuneen.

(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Kirjoitus on aiemmin julkaistu Rakennustarkastusyhdistys RTY ry:n sivuilla https://www.rakennustarkastusyhdistys.fi/laki/.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.