Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä artikkelia voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Vertaisarvioitu

Näkyykö säädösehdotuksen yhteiskunnallinen merkittävyys sen valmistelutavassa?

Keinänen, Anssi – Pälvimäki, Leona

Artikkelit 29.12.2022, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Lainsäädäntö on keskeisin keino vaikuttaa yhteiskunnan kehittymiseen. Kuitenkin lainvalmistelun resurssit ovat niukat, ja siksi hyvän sääntelyn kannalta on tärkeää, että niukkoja lainvalmisteluresursseja kohdennetaan erityisesti hankkeisiin, jotka ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä. Lainsäädännöllä pyritään edesauttamaan yhteiskunnassa tärkeäksi koettujen tavoitteiden toteutumista. Hyvä lainvalmistelu on yksi keskeinen edellytys lainsäädännön tavoitteiden toteutumiseksi.

Tutkimuksessa analysoidaan vuosien 2014, 2016 ja 2018 aikana valmistuneiden hallituksen esitysten valmistelutapoja suhteessa säädösehdotuksen yhteiskunnalliseen merkittävyyteen. Valmistelutapoina voidaan tunnistaa muun muassa pelkkänä virkatyönä tehty lainvalmistelu tai lainvalmistelu yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Tutkimuskysymyksenä on, miten lainsäädäntöhankkeen yhteiskunnallinen merkittävyys vaikuttaa lainvalmistelun organisoitumiseen? Työhypoteesina on, että mitä yhteiskunnallisesti merkittävämmästä säädöshankkeesta on kyse, sitä todennäköisemmin se valmistellaan ministeriössä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2022/47

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.