Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Maksukyvyttömyydestä johtuva kirjanpitovelvollisuuden laiminlyönti tekorikosoikeuden ja syyllisyysperiaatteen näkökulmasta?

Paukku, Eelis

Artikkelit 12.12.2022, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Suomessa rikosoikeudellisen järjestelmän pohjana on niin sanottu tekorikosoikeudellinen ajattelu, jossa teko erotetaan kontekstistaan ja tekijästään sillä tavalla, että tekijän syyllisyys voidaan arvioida oikeudenmukaisesti ilman hänen elämäntapaansa ja valintoihinsa liittyvää arviointia. Myös lainsäädännössä on huomioitu se, että laiminlyöntirikoksissa rangaistavuuden ulkopuolelle jätetään epäsosiaalisesta elämäntavasta johtuvat teot, joissa suojeluintressin loukkaaminen ei ole tavoitteena.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella tekorikosoikeuden näkökulmasta sellaisia kirjanpitorikoksia, joissa kirjanpitoa ei ole tehty maksukyvyttömyyden vuoksi. Tutkimuskysymyksiä on yksi: onko maksukyvyttömyyden vuoksi tekemättä jääneestä kirjanpidosta perusteltua rangaista? Tätä kysymystä käsitellään tekorikosoikeuden ja syyllisyysperiaatteen näkökulmasta, mutta myös kirjanpitorikosten suojeluintressien näkökulmasta. Kirjanpitorikoksen suojeluintressit poikkeavat hyvin paljon muista rikoksista. Tämän vuoksi myös rikoksen suojelutarpeen punnitseminen on haastavaa, ja tekorikosoikeus aiheuttaa tiettyjä ongelmia myös siinä, missä määrin teon tarkoitus ja tausta voitaisiin ja miten ne tulisi ottaa huomioon rikosoikeudellisen vastuun yleisessä arvioinnissa.

(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2022/45

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.