Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

KHO 2022:18 – Suunnittelutarveratkaisu – Omakotitalo – Naapurivalitus

Jääskeläinen, Lauri

Artikkelit 30.6.2022, Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Oikeustapauskommentti käsittelee korkeimman hallinto-oikeuden tapausta KHO 2022:18. Tapauksessa yleiskaavasuunnittelija oli myöntänyt suunnittelutarveratkaisun eräiden rakennusten rakentamiseen erinäisillä ehdoilla. Hallinto-oikeus kumosi valituksesta yleiskaavasuunnittelijan päätöksen ja hylkäsi suunnittelutarveratkaisua koskevan hakemuksen. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi puolestaan hallinto-oikeuden päätöksen ja yleiskaavasuunnittelijan päätös saatettiin voimaan.

Vuosikirjapäätös on huomionarvoinen ja viesti siitä, että suunnittelutarveratkaisun edellytyksiä tulee peilata kunnan omiin kaavoitussuunnitelmiin. Jos kunnalla ei ole aikeita sisällyttää aluetta asemakaavoituksen piiriin muun muassa sen takia, ettei alueeseen kohdistu erityistä rakentamispainetta, on se varteenotettava myönteistä
suunnittelutarveratkaisua puoltava seikka. Luonnollisesti huomioon tulee ottaa muutkin edellytykset, joista maanomistajien yhdenvertainen kohtelu on keskeinen.

(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Kirjoitus on aiemmin julkaistu Rakennustarkastusyhdistys RTY ry:n sivuilla https://www.rakennustarkastusyhdistys.fi/laki/.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.