Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu Edilex-sarja 2022/22

Tahallisuuden alaraja vainoamisrikoksessa

Karkkulainen, Jussi

14.6.2022, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Rikoslain 25 luvun 7 a §:n nojalla henkilö, joka toistuvasti uhkaa, seuraa, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muuten näihin rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti vainoaa toista siten, että se on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä yhtä ankaraa tai ankarampaa rangaistusta, vainoamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Tällaisen vainoamisen rangaistavuuden edellytyksenä on, että tekokokonaisuus on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta. Kyseessä on siis vaatimus abstraktisesta vaarantamisesta.

Tässä artikkelissa tutkimuksen kohteena on se, mitkä seikat ovat tahallisuuden kohteina vainoamisrikoksessa ja mikä on voimassa olevan oikeuden mukainen tahallisuuden alaraja vainoamisrikoksessa sekä miten tahallisuutta arvioidaan käräjäoikeuksien antamissa vainoamistuomioissa.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.