Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Yhdistysoikeudellisista periaatteista sui generis -yhdistyksissä – esimerkkeinä aateli ja ritarikunnat

Wuolijoki, Sakari

Artikkelit 1.6.2022, Asiantuntija-artikkeli
Alkuperäinen julkaisupäivä: 1.6.2022

Tiivistelmä

Tässä artikkelissa on tarkasteluun valittu muutamia julkisoikeudellisia tai lähes julkisoikeudellisia orgaaneja, joista on vain vähän tai ei lainkaan oikeustieteellistä tutkimusta. Valitut yhteisöt lienevät suurelle yleisölle – ja kenties monille lakimiehillekin – oikeudelliselta muodoltaan tuntemattomia kuriositeetteja.

Kirjoitus koskee Suomen Ritaristoa ja Aatelia (jäljempänä myös ”aateli”) sekä virallisia ritarikuntia. Näistä orgaaneista on erityissääntelyä, joten sikäli niillä on tietty julkisoikeudellinen ulottuvuus. Aateliin ja ritarikuntiin liittyy muutenkin julkisoikeudellisten yhdistysten piirteitä.

Arvioitaessa aatelin tai ritarikuntien kaltaisten erityislaatuisten yhteisöjen oikeudellisia ominaispiirteitä ei yleensä voida välttää kysymystä siitä, onko kyseistä toimijaa pidettävä itsenäisenä oikeushenkilönä. Asiaa vaikeuttaa käytännössä se, että esimerkiksi julkisoikeudellisia yhdistyksiä ei yleensä rekisteröidä yhdistysrekisteriin. Siksi tässä artikkelissa on aluksi lyhyt katsaus oikeushenkilöoppeihin erityisesti julkisoikeudellisten yhdistysten kannalta.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Julkaistu aiemmin teoksessa Yksityisoikeus ja oikeuskulttuuri - Juhlajulkaisu Heikki Halila

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.