Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Korkein oikeus asunto-osakeyhtiölainsäädännön kehittäjänä – kaksitoista ratkaisua vuoden 2009 asunto-osakeyhtiölain soveltamisesta

Timonen, Pekka

Artikkelit 1.6.2022, Asiantuntija-artikkeli
Alkuperäinen julkaisupäivä: 1.6.2022

Tiivistelmä

Suomen asuntokannasta yli neljäsosa on asunto-osakeyhtiömuotoista, ja kaupunkiasumisessa osuus on vielä selvästi korkeampi. Useamman kuin yhden asunnon yhteisen omistamisen ja hallinnoinnin muotona asunto-osakeyhtiö on erittäin vallitseva. Koska asunto-osakeyhtiöissä syntyvät riitatilanteet liittyvät suoraan asumiseen, ne ovat osakkeenomistajien kannalta ikäviä ja niitä koskevat ratkaisut yhtä yhtiötä ja yhtä riitatilannetta yleisemmin merkityksellisiä.

Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki (1599/2009, AsOYL) tuli suurimmaksi osaksi voimaan 1.7.2010. Lakia on 30.6.2021 mennessä muutettu kymmenen kertaa, ja korkein oikeus on samaan ajankohtaan mennessä antanut kaksitoista sen soveltamisen kannalta merkityksellistä ratkaisua. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan näiden kahdentoista ratkaisun merkitystä asunto-osakeyhtiölain soveltamisen ja asunto-osakeyhtiökäytännön näkökulmasta.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Julkaistu aiemmin teoksessa Yksityisoikeus ja oikeuskulttuuri - Juhlajulkaisu Heikki Halila

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.