Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Avioehtosopimus ja oikeuserehdys

Lohi, Tapani

Artikkelit 1.6.2022, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Avioehtosopimukset ovat 2000-luvun aikana yleistyneet, mikä selittynee ainakin osittain sitä koskevalla tiedotuksella ja suoranaisella markkinoinnilla. Avioehtosopimuksen solmintaan liittyy kuitenkin mahdollisuus todellisiin erehdyksiin, jos toinen puolisoista esimerkiksi havaitsee olevansa avioehtosopimuksen johdosta paljon huonommassa asemassa kuin muuten olisi. Kysymys saattaa olla siitä, että puolisolla on ollut väärä käsitys aviovarallisuusjärjestelmämme sisällöstä ja tätä kautta myös avioehtosopimuksen oi-keusvaikutuksista. Tällöin voidaan puhua puolisoa kohdanneesta oikeuserehdyksestä. Tässä artikkelissa keskitytään tähän ongelmaan.

Tarkasteltavana kysymyksenä on, mitä merkitystä oikeuserehdyksellä voi olla avioehtosopimuksen sitovuuden tai oikeusvaikutusten kannalta. Voiko puoliso vapautua avioehdon mukanaan tuomista seurauksista vetoamalla siihen, että hänellä on juridisen tietämättömyytensä vuoksi ollut olennaisesti väärä käsitys avioehdon merkityksestä ja oikeusvaikutuksista?

Kirjoituksen pääongelmana on, millainen merkitys avioehtosopimuksen oikeusvaikutusten kannalta voidaan antaa sille, että puolisolla tai puo-lisoilla on ollut väärä käsitys tämän sopimuksen kannalta relevantista oikeustilasta.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.