Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Lojaliteettiperiaate rakennusurakassa

Kivioja, Karri

Artikkelit 1.6.2022, Asiantuntija-artikkeli
Alkuperäinen julkaisupäivä: 1.6.2022

Tiivistelmä

Rakennusurakka ei ole muusta sopimisesta erillinen saareke, vaikka rakennusalan toimijoilla on aika ajoin saattanut olla taipumus näin ajatella. Yleiset sopimusoikeudelliset periaatteet antavat käytännön tilanteissa rakennusalalla toimiville juristeille myös selkeän lisätuen argumentoinnille sekä alan sopimusehtojen tulkinnalle.

Lojaliteettiperiaate ja/tai lojaliteettivelvollisuus on määritetty suomalaista sopimusoikeutta koskevassa oikeuskirjallisuudessa usealla toisiaan lähellä olevalla tavalla. Yleisen määritelmän mukaan kysymys on velvollisuudesta ottaa myös sopimuskumppanin etu kohtuullisessa määrin huomioon siten, ettei vastapuolelle aiheudu vahinkoa, tai siten, että se rajoittuu mahdollisimman vähäiseksi. Lisäksi määritelmissä on korostettu sitä, että toisen osapuolen erehdystä ei saa tietoisesti ylläpitää. Toisaalta lojaliteettiperiaatetta määriteltäessä on vakiintuneesti katsottu, että osapuolen sopimuksesta aiheutuvien omien oikeuksien ei tule lojaliteettiperiaatteen vuoksi kohtuuttomasti vaarantua eikä osapuolen omien oikeuksien toteutumista tarvitse tämän periaatteen vuoksi estää.

Artikkelissa tarkastellaan lojaliteettiperiaatetta rakennusurakan sopimusehdoissa ja eri toteutusmuodoissa, rakennushankkeen neuvotteluvaiheessa sekä rakennushankkeen toteutusvaiheessa. (Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Julkaistu aiemmin teoksessa Yksityisoikeus ja oikeuskulttuuri - Juhlajulkaisu Heikki Halila

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.