Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Toimeentuloedellytys lapsen ja vanhemman välistä oikeutta perhe-elämään rajoittavana tekijänä perhesideperusteisissa oleskelulupa-asioissa ja unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiasioissa

Haapaniemi, Matti

Artikkelit 18.5.2022, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Maan taloudellinen hyvinvointi voi vaikuttaa siihen, miten lapsen etu toteutuu yksittäisessä oleskelulupa-asiassa. Artikkelin tavoitteena on selvittää miten toimeentuloedellytys vaikuttaa lapsen oikeuteen viettää yhteistä perhe-elämää molempien vanhempiensa kanssa ulkomaalaislaissa tarkoitetuissa perhesideperusteisissa oleskelulupa-asioissa ja unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiasioissa. Tässä artikkelissa ei käsitellä kansainväliseen suojeluun liittyviä perheenyhdistämistapauksia eikä maahantulosäännösten kiertämistä.

Artikkelissa tarkastellaan myös sitä, millä edellytyksillä toimeentuloedellytyksestä voidaan poiketa yksittäisessä ratkaisutilanteessa. Artikkelissa hahmotettavat periaatteet eivät koske pelkästään biologisia vanhempia, vaan myös muita lapsen huoltajana tosiasiallisesti toimivia tahoja, kuten esimerkiksi tässä asemassa olevia lähiomaisia. Ratkaisevaa on lapsen suhteen laatu hänen lähipiirissään olevaan henkilöön ja sen seikan arviointi, onko tällainen suhde tarpeeksi voimakas luomaan tosiasiallisen huoltajuussuhteen. Lapsen ja hänen lähipiirissään olevan henkilön suhteen laatua joudutaan arvioimaan kussakin yksittäisessä tilanteessa tapauskohtaisesti.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2022/19

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.