Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu Edilex-sarja 2022/15

Osakeyhtiön johdon vastuu tilintarkastuksen onnistumisesta

Paukku, Eelis

2.5.2022, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Tämän artikkelin tarkoituksena on systematisoida kysymystä siitä, mikä vastuu osakeyhtiön johdolla on siitä, että yhtiön tilintarkastaja voi antaa tilintarkastuskertomuksessa lausunnon tilinpäätöksestä. Tutkimus on rajattu koskemaan vain osakeyhtiöitä. Tutkimus on myös rajattu koskemaan lakisääteisiä tilintarkastuksia, eikä erilaisia muita tarkastuksia, joiden perusteella voidaan myös antaa kertomus, kuten erityisiä tarkastuksia. Tutkimus kattaa myös sellaiset tilintarkastukset, jotka sinänsä eivät olisi pakollisia tilintarkastuslaissa määriteltyjen tilintarkastusrajojen alittuessa, mutta jotka kirjanpitovelvollinen toteuttaa joka tapauksessa. Tutkimuksessa tarkastellaan johdon relaatioita omistajiin ja velkojiin erikseen, koska useat pienemmät yritykset toimivat omistajayrittäjävetoisesti, jolloin yhtiön ulkopuolisten sidosryhmien, erityisesti velkojien, asema muuttuu huomattavasti heikommaksi.

Artikkelin tavoitteet voidaan pukea kahdeksi tutkimuskysymykseksi:

1. Miten yhtiön johdon toiminta voi johtaa siihen, että tilintarkastaja ei voi antaa lausuntoa tai joutuu luopumaan toimeksiannosta?

2. Mitä mahdollisia seurauksia tällaisesta johdon menettelystä voi seurata?

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.