Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä artikkelia voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Vertaisarvioitu

Rikosuhripalvelut: Erityinen oikeus vai palvelu muiden joukossa?

Kimpimäki, Minna

Artikkelit 22.3.2022, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa tarkastellaan rikoksen uhrin oikeuksia ja tarpeita. Vaikka asianomistajan asema on suomalaisessa rikosprosessissa perinteisesti ollut varsin vahva, on asianomistajan kohteluun rikosprosessin eri vaiheissa kiinnitetty entistä enemmän huomiota erityisesti kansainvälisten velvoitteiden seurauksena. Artikkelissa katsotaankin, että kansainväliset ja eurooppalaiset sopimusvelvoitteet ovat olleet rikosuhripalveluiden kehittymisen kannalta merkittäviä edistäjiä.

Tässä artikkelissa tarkastellaan sitä, millaisia yleisiä ja erityisiä tukipalvelujen muotoja rikoksen uhreille on Suomessa tarjolla, miten niiden käytännön toteutus ja rahoitus on järjestetty ja millaista kehitystä tässä suhteessa on viime vuosikymmeninä tapahtunut. Artikkelissa tarkastellaan lisäksi sitä oikeudellista ja tosiasiallista kehitystä, jota uhrin asemaan ja oikeuksiin liittyen on viime vuosikymmeninä tapahtunut, mutta nostetaan esiin myös niitä haasteita, joita rikoksen uhrien palvelujärjestelmään edelleen liittyy.

Kirjoittajan mukaan keskeisinä haasteina ovat uhripalveluiden epätasa-arvoinen jakautuminen Suomen sisäisesti, ja lisäksi kaikilla toteuttamisvaihtoehdoilla on hyvät ja huonot puolensa. Palvelut voivat olla uhrin saavuttamattomissa, jos ne vaativat sellaista aktiivisuutta ja omatoimisuutta, jota traumaattisen kokemuksen kokeneella henkilöllä ei välttämättä ole. Haasteena on lisäksi pienten paikkakuntien uhripalvelut, kun uhri voi olla liian läheinen työntekijöiden kanssa tai kun turvakotipalveluiden turvallisuutta ei voida täysin taata. Kirjoittaja myös huomauttaa, että rikoksen uhrit ovat sellainen ryhmä, jota ei pidä unohtaa sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiota ja toimintamalleja uudistettaessa ja kehitettäessä.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2022/9

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.