Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä artikkelia voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.

Koronaperusteinen lainvalmistelu – kenelle kellot soivat ja mistä syystä?

Jukka, Leena – Keinänen, Anssi – Keskinen, Lisa-Maaria

Artikkelit 26.10.2021, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Koronatilanne kehittyi Suomessa alkuvuonna 2020 nopeasti ennakoitua huonommaksi, ja keväällä todettiin koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Poikkeusolot kestivät Suomessa kesäkuun puoliväliin saakka eli yhteensä kolme kuukautta. Pandemian vuoksi on tehty myös lukuisia muita väliaikaisia ja pysyviä lainmuutoksia.

Tässä artikkelissa käsitellään koronapandemiaan liittyviä lainvalmisteluhankkeita vuoden 2020 valtiopäiviltä kokonaisuutena, sekä eritellään niiden yhteisiä piirteitä. Tutkimuksen tarkoituksena on ensinnäkin kuvata, mitkä ministeriöt ovat joutuneet reagoimaan COVID-19-pandemiaan lainsäädännöllisin ratkaisuin. Toiseksi tutkimuksessa analysoidaan, minkälaisiin asioihin korona on vaikuttanut yhteiskunnassa niin paljon, että on katsottu tarpeelliseksi valmistella muutoksia lainsäädäntöön. Kolmanneksi tutkimuksessa analysoidaan, miten yhden ministeriön epidemian rajoittamiseen pyrkinyt lainsäädäntöhanke on vaikuttanut muiden ministeriöiden säädösvalmistelutarpeisiin. Toisin sanoen arvioimme, ovatko ministeriöt riippuvaisia toistensa ratkaisuista. Neljänneksi johtopäätöksissä nostetaan esille lainvalmisteluun ja lainsäädäntöprosessiin liittyviä kysymyksiä, joita tulisi tulevaisuudessa arvioida, kun tarkastellaan kriisiperusteisen lainvalmistelun onnistuneisuutta.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2021/50

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.