Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Rikosten keskinäisen yhteyden vaikutus yhteisen vankeusrangaistuksen mittaamiseen

Saarinen, Ville A.

Artikkelit 11.5.2021, Väitöskirja-artikkeli

Tiivistelmä

Kun rikosasian vastaaja tuomitaan samassa oikeudenkäynnissä useista rikoksista, yhteisen rangaistuksen tulee perustua paitsi rikosten lukumäärään ja vakavuuteen myös niiden keskinäiseen yhteyteen. Rikosten keskinäinen yhteys on näistä ratkaisuperusteista ylivoimaisesti vaikein hahmotettava. Kysymys rikosten keskinäisestä yhteydestä on kuitenkin lainkäytössä päivittäin toistuva ja sellaisena tärkeä, vaikka se on useasti jäänyt muiden rangaistuksen määräämistä koskevien kysymysten varjoon niin oikeuskäytännössä kuin -kirjallisuudessakin.

Artikkelissa esitetään korkeimman oikeuden uusien ennakkoratkaisujen perusteella kirjoittajan näkemys siitä, miten yhteistä rangaistusta tulee perustella ja millä tavoin rikosten keskinäisen yhteyden tulee vaikuttaa yhteisen rangaistuksen mittaamiseen. Tarkastelussa keskitytään vankeusrangaistuksiin.

Tutkimuskysymykset ovat miten yhteistä rangaistusta tulee perustella rikosten keskinäistä yhteyttä silmällä pitäen, ja miten rikosten keskinäisen yhteyden tulee vaikuttaa yhteisen rangaistuksen määräämiseen. (Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2021/26

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.