Muodostumassa oleva jakamistalouden alustavastuu EU:n kuluttajansuojasääntelyssä
Päläs, Jenna – Peltonen, Anja 25.2.2021, Väitöskirja-artikkeli
Tämä artikkeli tarkastelee muodostumassa olevaa jakamistalouden alustapalvelun tarjoajien vastuuta EU:n kuluttajansuojasääntelyn viimeaikaisten uudistusten näkökulmasta. Jakamistaloudessa on kysymys ilmiöstä, jossa verkkoalustat (Airbnb, Etsy, Tori.fi, Facebook) mahdollistavat alustojen käyttäjien kohtaamisen erilaisten resurssien hankkimiseksi ja tarjoamiseksi. Alustojen ansiosta kuka tahansa voi tarjota esimerkiksi tavaroitaan, autoaan, huoneistoaan tai lainarahaa niitä tarvitseville toisille alustakäyttäjille. Kuluttajien näkökulmasta alustat ovat parantaneet hyödykkeiden saatavuutta, lisänneet kulutusvaihtoehtoja sekä pienentäneet etsintä- ja transaktiokustannuksia. Lisäksi kuluttajat ovat voineet hypätä tarjoajan rooliin. Jakamistalouteen liittyy kuitenkin laajoja epäselvyyksiä kuluttajansuojasääntelyn soveltumisesta, kuluttajien oikeuksista ja alustojen vastuusta. EU:n kuluttajansuojalainsäädännön nykyaikaistamisella on pyritty vastaamaan etenkin digitaalialan kehittymisestä johtuviin kuluttajansuojahaasteisiin.
Artikkelin tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva jakamistalouden alustoja koskevasta EU:n kuluttajansuojasääntelystä ja kuluttajansuojaoikeudellisista alustavastuun lähtökohdista. Tutkimuskysymyksenä on, millaista kuluttajansuojaoikeudellista alustapalvelun tarjoajan vastuuta tarkastelun kohteena olevat direktiivit ilmentävät – minkälaisiin toimiin, laiminlyönteihin ja vastuuperusteisiin alustavastuu kiinnittyy alustapalvelun tarjoajan ja kuluttaja-käyttäjien välisessä vuorovaikutuksessa? Tähän kysymykseen vastataan ilmiökeskeisen lainopin keinoin tarkastelemalla direktiivien 2019/2161/EU, 2019/770/EU ja 2019/771/EU säännöksiä ja jäsenvaltioille liikkumavaraa mahdollistavia sääntelyoptioita, joiden tavoitteena on nimenomaan vastata alusta- ja jakamistalouden kuluttajakysymyksiin. Tutkimuksessa kyseiset direktiivit raamittavat kehittymässä olevan EU:n kuluttajansuojaoikeudellisen alustavastuun sisältöä.
Yhtenä artikkelin johtopäätöksenä on, että sääntelyuudistuksen myötä jakamistalouden alustavastuu on ottanut ensiaskeleensa myös kuluttajansuojajärjestelmän osalta. Tämänhetkinen jakamistalouden alustavastuu ei ole kuitenkaan yhtenäinen kokonaisuus, vaan hajanainen ja vaikeasti hallittava oikeudellinen ilmiö. Kokonaiskuvan hahmottamista vaikeuttavat eri direktiivien sisältämiin käsitemäärittelyihin ja seuraamuksiin liittyvät sääntelyaukot ja tulkintaepäselvyydet sekä laaja-alaiset sääntelyoptiot. Lisäksi etenkin kansallisessa direktiivien toimeenpanossa jakamistalouden moninaisuus ja ilmiön dynaamisuus aiheuttavat lisähaasteita. Digitaalisten sisämarkkinoiden ja vastuullisen jakamistalouden kehittymisen näkökulmasta lukuisissa sääntelyoptioissa ja avoimiksi jäävissä kysymyksissä piilee olennainen fragmentoitumisvaara: alustasääntely ja alustakuluttajan suoja uhkavat jäädä alusta alkaen hajanaiseksi ja pirstaleiseksi.
- Asiasanat
- Alustatalous - Digitalisaatio - Kuluttajansuoja - Verkkopalvelu - Virhevastuu
Linkit
- Säädökset > Lainsäädäntö38/1978Kuluttajansuojalaki
- Säädökset > EU-lainsäädäntö EPNDir 2011/83/EU EPNDir 2011/83/EU kuluttajan oikeuksista, neuvoston direktiivin 93/13/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/44/EY muuttamisesta sekä neuvoston direktiivin 85/577/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 97/7/EY kumoamisesta 25.10.2011 (kuluttajaoikeusdirektiivi)
- Säädökset > EU-lainsäädäntö EPNDir 2005/29/EY EPNDir 2005/29/EY sopimattomista elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisistä kaupallisista menettelyistä sisämarkkinoilla ja neuvoston direktiivin 84/450/ETY, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 97/7/EY, 98/27/EY ja 2002/65/EY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2006/2004 muuttamisesta (sopimattomia kaupallisia menettelyjä koskeva direktiivi) 11.5.2005
- Säädökset > EU-lainsäädäntö EPNDir 2000/31/EY EPNDir 2000/31/EY tietoyhteiskunnan palveluja, erityisesti sähköistä kaupankäyntiä, sisämarkkinoilla koskevista tietyistä oikeudellisista näkökohdista ("Direktiivi sähköisestä kaupankäynnistä") 8.6.2000
- Säädökset > EU-lainsäädäntö EPNDir (EU) 2019/770 EPNDir (EU) 2019/770 tietyistä digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen toimittamista koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista 20.5.2019 (digisopimusdirektiivi)
- Säädökset > EU-lainsäädäntö EPNDir (EU) 2019/771 EPNDir (EU) 2019/771 tietyistä tavarakauppaa koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista, asetuksen (EU) 2017/2394 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta sekä direktiivin 1999/44/EY kumoamisesta 20.5.2019 (tavarakauppadirektiivi, tavarankauppadirektiivi)
- UutisetUnionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu sopimattomia kaupallisia menettelyjä koskevan direktiivin käsitteiden "elinkeinonharjoittaja” ja ”kaupalliset menettelyt” tulkinnastaEUT katsoo bulgarialaisessa ennakkoratkaisuasiassa, että luonnollista henkilöä, joka julkaisee verkkosivustolla samanaikaisesti useita uusia ja käytettyjä tavaroita koskevia myynti-ilmoituksia, on pidettävä elinkeinonharjoittajana ja tätä toimintaa kaupallisena menettelynä ainoastaan, jos tämä henkilö toimii tarkoituksessa, joka liittyy hänen elinkeino-, liike-, käsiteollisuus- tai ammattitoimintaansa, mikä ennakkoratkaisua pyytäneen tuomioistuimen on varmistettava käsiteltävän tapauksen kaikki olosuhteet huomioon ottaen.
- UutisetVierashuoneessa OTM, väitöskirjatutkija Jenna Päläs ja OTK, kuluttaja-asiainneuvos Anja Peltonen: Jakamistalouden moninaisuus on alustasääntelyn ja alustavastuun kehittymisen ydinhaasteKuluttajat ovat kohdanneet alustoilla uusia läpinäkyvyysongelmia ja suojantarpeita, joten alustavastuun ulottuvuudet ovat ajankohtaisia myös kuluttajansuojan osalta. Kuluttajien näkökulmasta epäselvää on ollut esimerkiksi oikean vastuutahon paikantaminen ja vastuun toteutuminen käytännössä alustalta hankitun tavaran tai palvelun virhe- tai turvallisuuspuutetilanteissa. Kuluttajilla on ollut lisäksi vaikeaa hahmottaa, mikä osapuolista (alusta vai toinen alustakäyttäjä) tosiasiallisesti on kuluttajan vastapuolena ja mikä on vastapuolen kuluttajansuojaoikeudellinen asema (onko tarjoaja suhteessa kuluttajaan elinkeinonharjoittaja vai yksityishenkilö). Heikomman suojalle rakentuva kuluttajansuojasääntely ei lähtökohtaisesti sovellu kahden kuluttajan (tai yksityishenkilön) välisiin sopimussuhteisiin.