Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Edilex-sarja 2021/5

Kaikilla ei ole asiaa alttarille – loukkaako kirkon vihkimiskäytäntö seksuaalivähemmistöjen perusoikeuksia ja onko sen oikeudellinen perusta riittävä?

Mantila, Anu

19.1.2021, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa tarkastellaan kirkon virallisen vihkimiskäytännön perustuslainmukaisuutta siitä näkökulmasta, loukkaako käytäntö seksuaalivähemmistöjen perustuslaillisia oikeuksia, syrjimättömyyttä ja uskonnonvapautta, vai onko käytännölle löydettävissä hyväksyttävä peruste. Lisäksi artikkelissa tutkitaan sitä, onko vihkimiskäytännön – riippumatta siitä, pidetäänkö sitä perustuslainvastaisena vai ei – normatiivinen perusta riittävä. Tässä yhteydessä pohditaan sitä, missä määrin vihkimiskäytäntöä koskeva oikeustila on sääntelemätön, ja mikä merkitys tässä suhteessa on Suomen perustuslain 80 §:llä, jonka mukaan oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista on säädettävä lailla.

Artikkelin näkökulma on oikeudellinen ja teologisia kysymyksiä sivutaan vain siinä määrin, kuin niillä on oikeudellista merkitystä edellä mainittuja kysymyksiä pohdittaessa. Aluksi tarkastellaan yhdenvertaisuuden ja uskonnonvapauden keskeistä sisältöä, sitten kirkon vihkimiskäytännön perustuslainmukaisuutta ja lopuksi pohditaan kysymystä siitä, tuleeko oikeudesta kirkolliseen vihkimiseen säätää lailla.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.