Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Osingonjako jäihin koronapandemian takia – OYL:n maksukykytesti rajoittaa osakeyhtiöiden varojenjakoa

Ruohonen, Janne

Artikkelit 26.3.2020, Lyhyempi kirjoitus

Tiivistelmä

Taloudellisesti epävarmoina aikoina osakeyhtiön taloudelliseen asemaan on kiinnitettävä erityistä huomiota varojenjaon yhteydessä. Osakeyhtiön varojenjakoa rajoittavat OYL 13:5:n tasetesti ja OYL 13:2:n maksukykytesti. Maksukykytestistä on säädetty erityisesti yhtiön velkojien suojaamiseksi. Maksukykytestin mukaan osakeyhtiön varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai jaon aiheuttavan maksukyvyttömyyden. Maksukykytesti koskee kaikki varojenjakotilanteita.

Maksukykytesti on otettava huomioon kaikissa varojenjakotilanteissa, ja maksukykytestin vastainen varojenjako on laitonta varojenjakoa. Maksukykytestissä on otettava huomioon muun muassa yhtiön suhdanneherkkyys sekä yhteiskunnassa vallitseva taloudellinen tilanne. Maksukykytestissä arviointi suuntautuu tulevaisuuteen.

Koronapandemialla on huomattavia vaikutuksia osakeyhtiöiden taloudelliseen asemaan. Maksukyky on arvioitava varojenjakoprosessin eri vaiheissa. Osakeyhtiön hallituksen on otettava muuttunut tilanne huomioon voitonjakoesitystä tehdessään. Monissa yhtiöissä jo tehtyihin voitonjakoesityksiin voi olla tiedossa muutoksia muuttuneiden taloudellisten näkymien vuoksi. Maksukykyarviointi on tehtävä myös päätettäessä varojenjaosta yhtiökokouksessa.

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.